nikolic_i_pohambo.jpg

Vesti

26.09.2014. - 10:14

Nikolić sa predsednicima Slovačke i Namibije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na marginama redovnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, u četvrtak je u Njuorku razgovarao sa predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom i predsednikom Namibije Hifikepunje Pohambom.

Nikolić je u razgovoru sa slovačkim kolegom naglasio da su bilateralni odnosi izvanredni i da nas posebno vezuje slovačka manjina koja je poznata po svojoj vrednoći i dobroti.

Srpski predsednik se zahvalio Slovačkoj što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i istakao da Srbija gradi bolje društvo za svoje građane, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.

Prema rečima Nikolića, naša ekonomska situacija je loša zbog loše vođene ekonomske politike u prethodnom periodu.

"Jeftino smo prodavali državna preduzeća i skupo se zaduživali. Sada, ova vlast plaća ceh te pogrešne politike i mora da sprovede teške reforme koje će trajati sve dok ne pokrenemo proizvodnju i otvorimo nova radna mesta", rekao je on.

Slovački predsednik Andrej Kisko ocenio je da je Srbija jedan od najvažnijih partnera Slovačke, koja želi da unapredimo naše odnose. "Podržavamo vaš put ka EU i na tom putu imate našu punu podršku", rekao je Kisko.

Namibijski predsednik je tokom susreta istakao da ta zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zbog prijateljstva sa Srbijom, a Nikolić se zahvalio na ovakvom principijelnom stavu.

"Naše prijateljstvo je iz prošlosti, a voleo bih da se prostire i u budućnost. Vi sada gradite svoju zemlju na principima slobode. Mi smo izvanredno sarađivali i sarađivaćemo, ali naši ekonomski odnosi nisu dovoljno izraženi. Mi ćemo se potruditi da ta saradnja bude mnogo snažnija", rekao je Nikolić.

"Voleo bih da kao i nekada vaši studenti studiraju u Srbiji. Sada ih ima samo troje. To je sjajan način da se narodi bolje upoznaju. Želeo sam da vas vidim i da vam pokažem da se ništa nije promenilo. Mi gradimo svoju državu, otvaramo poglavlja, ali želimo da sa vama blisko sarađujemo", istakao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).