Tan2013-5-16_11383828_6.jpg

Vesti

16.05.2013. - 18:24

Obeležavanje desetogodišnjice PTJ

BEOGRAD - Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije obeležila je danas u bazi "Lipovica" desetogodišnjicu osnivanja svečanom akademijom i pokaznom vežbom za predstavnike državnog vrha i diplomatskog kora, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poželeo je njenim pripadnicima da u budućnosti imaju što manje posla, jer će to značiti da je državna politika Srbije da ne stvara neprijatelje, urodila plodom.

 
Nikolić je, na svečanoj akademiji u bazi PTJ "Lipovica", rekao da Srbija nema neprijatelje u svetu, da imamo samo manje ili veće prijatelje, te da se trudi da neprijatelje ne stvara a da od manjih prijatelja napravi veće. 
"Ova jedinica bi trebalo da nikada nema ozbiljana posla jer ovakve jedinice rade kada ljudi ćute, a vlada i predsednik obilaze svet, ulaze u dijalog sa svima, sa onima sa kojima vole da razgovaraju i sa onima sa kojima se gledaju popreko, ali sve dok razgovaramo manja je opasnost i šansa da će (komandant PTJ Goran) Dragović povesti svoje junake u borbu protiv terorizma", rekao je Nikolić.
 
Danas u Srbiji, kako je podsetio Nikolić, postoji nekoliko jedinica čiji se pripadnici unapred opredeljuju da svoj život daju za bezbednost građana Srbije i tuđu decu, i zato je zadatak države da na najbolji način opremi te specijalne jedinice. 
"Želim vam mnogo desetogodišnjica, vežbi i treninga a malo rada, jer će to značiti da je uspela politika Vlade Srbije, a to je politika koju vodim i ja", poručio je predsednik Nikolić. 
 
On je rekao da o poverenju koje ima u PTJ svedoči i činjenica da je odabrao da se o njegovoj bebednosti vikendom, kada odlazi u očevo rodno selo, brine upravo ta jedinica. Predsednik Srbije je istakao da je pripadnike PTJ u prošlosti sretao u raznim situacijama, ali nikada u nečasnim pozicijama kojih bi mogli da se postide.
 
Predsednik Nikolić je jedan od dobitnika statue grifona, znaka i heraldičkog zaštitnika jedinice, koja mu je dodeljena u znak zahvlnosti za snažnu i doslednu podršku PTJ. 
 
Komadant PTJ pukovnik Goran Dragović istakao je da ta jedinica od svog osnivanja predstavlja jedan od stubova bezbednosti države i poručio da je ona spremna za izvršavanje zadataka na suzbijanju terorizma i najtežih vidova organizovanog kriminala.
"Godinama je naša jedinica izrastala i razvijala svoju osposobljenost, kako stručnu tako i tehničku. Sticala je dragoceno iskustvo u borbi sa organizovanim kriminalom i pojavama terorizma i predstavlja jedan od stubova bezbednosnog sistema i pouzdan oslonac naše države", rekao je Dragović.
 
Prema njegovim rečima, samo potpuno osposobljen i visokoprofesionalan pojedinac može uspešno i časno da služi na zadacima te jedinice. Dragović je ukazao i na odličnu saradnju PTJ sa specijalnim jedinicama zemalja u regionu ali i zemljama Evropske unije, sa SAD, Ruskom federacijom i Izraelom, izrazivši uverenje da će u budućnosti značaj te jedinice dobiti šire dimenzije.
 
Direktor policije Milorad Veljović poručio je da PTJ uživa puno poverenje Direkcije policije i MUP-a i da predstavlja pouzdan oslonac u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.
"Ova jedinica u potpunosti je ispunila zadatke koji se od nje očekuju u rešavanju najtežih slučajeva i kriznih situacija. To je formacija na koju računamo ne samo u slučajevima terorizma već i tokom narušavnja javnog reda i ira većih razmera, kada je potrebna pomoć redovnim jedinicama policije", rekao je Veljović.
 
On je dodao da Direkcija policije i MUP shvataju važnost daljeg usavršavanja i jačanja PTJ i izrazio zadovoljstvo saradnjom te jedinice sa drugim jedinicama u regionu i svetu, jer, kako kaže, to doprinosi ugledu i statusu ne samo PTJ već cele policije.
 
Vladika hvostanski Atanasije poručio je da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi bliska bora protiv terorizma, objasnivši da crkva i sama vodi borbu proti zla koje je terorizam na duhovnom planu.
On je pripadnicima jedinice preneo blagoslov i pozdrave patrjarha Irineja, poželeviši im da ih krase najplemenitije osobine koje čovek može da ima.
 
Povodom jubileja PTJ, statue grifona, heraldičkog znamenja jedinice, dodeljene su u znak zahvalnosti za podršku predsdniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću i direktoru policije Milordu Veljoviću.
 
Za dugogodišnju uspešnu saradnju PTJ je je veliku plaketu dodelio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vojsci Srbije, Bezbednosno-informativnoj agnciji i ambasadama Ruske federacije i SAD, a dodeljene su i plakete PTJ za doprinos formiranju i razvoju jedinice. PTJ je formirana 7. maja 2003. kao jedna od jedinica Žandarmerije da bi, na predlog MUP-a, a nakon većeg broja uspešno izvršenih zadataka, Vlada Srbije 11. aprila 2007. donela Odluku o njenom izdvajanju iz Žandarmerije.
 
Pripadnici PTJ izvršavaju najsloženije bezbednosne zadatke u slučajevima suzbijanja terorizma, oslobađanja talaca i hapšenja najopasnijih kriminalnih grupa. PTJ je organizovana u četiri tima, od kojih su dva specijalizovana za dejstva u urbanim, a dva za dejstva u ruralnim uslovima.
 
U okviru svakog tima deluju po četiri grupe za blisku borbu, među kojima četvrtu grupu čine pripadnici sa dodatnom specijalnošću poput alpinista, ronilaca ili padobranaca. Pored udarnih grupa timove čine i snajperisti, stručnjaci za minsko-eksplozivna sredstva i kontrdiverzionu zaštitu, kao i vodiči pasa i medicinski tehničari.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).