tan2017-12-4_121632963_2.jpg

Vesti

04.12.2017. - 14:16

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i deset godina Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i deset godina Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, povodom njihovog dana, uz poruku da su ljudi koje stvaramo bogatstvo naše zemlje, uključujući i osobe sa invaliditetom, koji su, poput paraolimpijaca, učinili mnogo na podizanju ugleda Srbije u svetu.
„Vi ste svojim radom podigli ugled Srbije, napravili nešto što niko drugi nije umeo da napravi" rekao je predsednik i našalio se da, iako je dobar šahista i da mnoge pobeđuje, protiv šahovskog tima slepih i slabovidih ne bi smeo da igra "ni na desetoj tabli".
Predsednik je podvukao da su nagrade za paraolimpijce izjednačene sa nagradama za olimpijce i da smo jedna od retkih zemalja koja je to učinila. "Mi time hoćemo da pokažemo da ne pravimo razliku" poručio je Vučić i naglasio da će budžeti za podršku osobama sa invaliditetom iz godine u godinu biti sve veći.
Predsednik se zahvalio i na portretu koji je dobio na poklon od Dejane Bačko (1994.) iz Novog Sada, koja nema ruke i crtala ga je nogama. „Video sam portret i shvatio da ne bih mogao da naslikam nešto na način na koji je to Dejana uradila i da vežbam 20 godina". Predsednik je istakao da čovek, kada hoće, može sve i dodao i da je puno razgovarao i razgovara sa osobama sa invaliditetom i njihovim predstavnicima.
"Hoću da vas zamolim da nas terate da se borimo snažnije i jače za svakog građanina naše zemlje - za svakog od vas", rekao je predsednik Vučić i zahvalio svima na učešću, osobama sa invaliditetom na uspesima na sportskom, planu kulture, umetnosti i radu.
Nakon obraćanja, predsednik je obišao izložbu slika, rukotvorina i ukrasnih predmeta, koje su izradile osobe sa invaliditetom, a kao iznenađenje inkluzivni hor "ISON" iz Novog Sada, koji je prethodno pevao himnu Srbije, izveo je za predsednika numeru "Igrale se delije".
Predsednik je zatim odigrao partiju šaha sa Sretkom Avramom iz Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih. Avram je FIDE majstor i selektor šahovske reprezentacije Srbije, a nakon partije koja je trajala 15-ak minuta pobedio je predsednika Srbije koji je na kraju partije svom protivniku poklonio vizit-kartu, koja je prvi put napisana Brajevom azbukom.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).