Tan2013-10-6_12598393_0.jpg

Vesti

06.10.2013. - 19:22

Obeleženo 17 vekova Milanskog edikta

NIŠ - Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej, u Nišu je ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene danas održana centralna svečanost obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

 
U liturgiji, na srpskom, grčkom i ruskom jeziku, sasluživali su jerusalimski patrijarh Teofil, moskovski i sve Rusije Kiril i srpski patrijarh Irinej, kao i arhiepiskopi pomesnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvo.
 
Obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski premijer Ivica Dačić, članovi Vlade, Vojske Srbije, diplomatskog kora, predstavnici hrišćanskih crkava, drugih verskih zajednica, crkvenih udruženja, princ Aleksandar Karđorđević sa suprugom Katarinom, predstavnici grada domaćina, društvenog i političkog života ovog dela Srbije.
 
U parku Svetog Save ispred crkve okupio se veliki broj vernika i građana koji su pratili liturgiju, dok su mnogi stajali u dugačkom redu kako bi se poklonili i celivali relikvije u crkvi - čestice Časnog krsta i ruku Jovana Krstitelja.
 
Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej rekli su na kraju liturgije da je Milanski edikt predstavljao prekretnicu u istoriji čovečanstva, hrišćanstva, čoveka i života. Srpski patrijarh je kazao da je taj događaj promenio lice sveta i podelio ga na dve ere, onu pagansku i hrišćansku.
 
 
U svojoj besedi vaseljenski patrijarh je rekao da je dužnost i obaveza pravoslavnih "da ponovo ispitamo sebe, svoje svedočenje, svoju čežnju i svoju vernost sili Krsta."
"Što je u telu duša, to su u svetu hrišćani", kazao je Vartolomej i ukazao na pojavu u zemljama tzv. zapadne civilizacije, koje su nekada bile hrišćanske, ali koje sada ubrzano idu putem sekularizacije i dehristanizacije, pa je zato, kako je dodao, upravo njima potrebno da ponovo ukažemo i izložimo istinu o Krstu, sili i premudrosti Božjoj.
 
Samo objedinjavanje evropskih naroda u naše dane, ljudska prava, socijalno odgovorna država, jednakost među ljudima, verska tolerancija, sve to kao sadržaj Milanskog edikta nadahnuto je načelima Svetog Jevanđelja, kazao je Vartolomej.
 
Nemoguće je da se u praksi primene načela Milanskog edikta ako ne vodimo konstruktivan dijalog sa čovekom savremenostiu današnjem međusobno podeljenom svetu, koji uprkos svojoj podeljenosti pokušava da nađe izlaze putem mirnih dijaloga i pomirenja, poručio je Vartolomej.
Prvenstvo ima mirno sapostojanje ljudi.Nije dozvoljeno da se neguje verski fanatizam koji je naneo veliko zlo u prošlosti, ali ih nanosi i danas, pa je potrebno na delu proklamovati da ratni sukobi nisu verska dužnost, da ravnodušnost koja ih prati takođe nije dozvoljena.
 
Postoje mirni načini rešavanja međuljudskih razlika i da oni koji tvrde suprotno ne izražavaju pravu volju Božju, poručio je vaseljenski patrijarh.
 
Sveta liturgija završena je podelom Ordena Svetog cara Konstantina poglavarima i crkvenim velikodostojnicima, predstavnicima države, ambasadorima u Srbiji, predstavnicmima crkvenih udruženja, kao i pojedincima koji su doprineli obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta.
 
Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i princ Aleksandar Karađorđević, kao i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i predsednik Crne Gore filip Vujanović koji nisu bili prisutni. 
 
Svetu arhijerejsku liturgiju i svečanost u Nišu obezbeđivalo je oko 1.000 pripadnika policije i specijalnih jedinica i pratilo više od 50 akreditovanih novinarskih ekipa.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).