mifa4291.jpg

Vesti

22.10.2016. - 13:21

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA REPUBLIKE NA SVEČANOSTI POVODOM DANA OSLOBOĐENjA NOVOG SADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA REPUBLIKE
NA SVEČANOSTI
POVODOM DANA OSLOBOĐENjA NOVOG SADA
U DRUGOM SVETSKOM RATU
Novi Sad, 22.10.2016.

Poštovana predsednice Narodne skupštine Republike Srbije,
Poštovani članovi Vlade Republike Srbije,
Poštovani gradonačelniče Novog Sada,
Vaša svetosti,
Časni oci,
Vaše ekselencije,
Gospodo vojni izaslanici,
Pripadnici Vojske Srbije,
Dragi građani Novog Sada i Srbije,
Dame i gospodo,

U svojoj časnoj, viševekovnoj istoriji, u Srbiji smo uvek kačili pušku o rame da bismo branili svoj opstanak i slobodu bez koje ne umemo da dišemo, svoja pravdoljubiva, časna uverenja i odlučnost da ostanemo svoj na svome. Zato gotovo da nema dana u godini, a da se u nekom delu Srbije ne slave važni i značajni datumi pobeda naših predaka. Sa ponosom i zahvalnošću što živimo u slobodi, obeležavamo te dane i datume, sećamo se heroja.
Položivši ogromne žrtve na oltar slobode, Srbija je, kao i uvek u svojoj istoriji, bila na strani pravde, časti i slave, na strani zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu – najvećeg i najkrvavijeg oružanog sukoba u istoriji čovečanstva.
Veliki doprinos pobedi nad okupatorima dali su Novosađani, borci svih nacionalnosti koji su zajedno sa građanima pretrpeli i velike žrtve tokom okupacije od 1941. do 1944. godine. Fašisti su ubili gotovo pet hiljada Novosađana, a na hiljade je proterano i raseljeno.
O istoriji Drugog svetskog rata na ovim prostorima ne može da se govori, a da se ne pomene njen najteži deo: svirepost, surovost, zločini, zlo za koje se verovalo da ne postoji u ljudskom biću.
Prošlo je skoro 75 godina od Novosadske racije, događaja čiju svirepost ljudski um ni danas ne može da shvati.
U januaru 1942. fašisti Mikloša Hortija ubili su i pod dunavski led bacili, prema različitim podacima, između 3000 i 5000 stanovnika Novog Sada i Vojvodine, uglavnom Srba i Jevreja, ali i Mađara, Rusa i Rusina. Bio je to zločin koji nije, kako su krvnici očekivali, obeshrabrio Novosađane, vaše herojske pretke, već je samo ojačao njihovu snagu i želju za slobodom.
Prošle su 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, kada su fašisti, poraženi nezaustavljivim nadiranjem vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, bežali iz Novog Sada. Novi Sad je tako postao simbol pobede i još jedan grad slobodne Jugoslavije.
Za herojska dela svojih žitelja tokom narodnooslobodilačke borbe, Novi Sad je 1975. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja i postao grad-heroj.
Dragi Novosađani,
Budite ponosni na ovo znamenje. Neka časno stoji na grbu vašeg grada jer su u njega utkani životi boraca, oslobodilaca, ali i životi nevinih žrtava zla - dece, žena, vaših sugrađana. Budite dostojni ovog odličja, slavite ga novim pobedama u razvoju, u rađanju, u radu, slavite ga stalnim napredovanjem u miru i slobodi.

Dragi građani Srbije,

Hrabrost i žrtvovanje naših predaka u Drugom svetskom ratu nisu bili uzaludni. Oni su se izborili za slobodu. Dali nam otadžbinu je da je čuvamo i predamo novim generacijama – bolju, uspešniju i uvek slobodnu.

Srbija se danas, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i iste standarde za sve. Nemamo pravo da izneverimo krv i žrtvu naših heroja.
Nemamo pravo da prihvatimo kako je interes u prednosti nad čašću i dostojanstvom. Nad pravdom! Ne smemo da zaboravimo na stradalnu i slavnu prošlost koja nas obavezuje za večnost. Nećemo i ne možemo da prihvatimo priznanje nepostojeće države na teritoriji Srbije.

Dame i gospodo,

Ne postavlja se pitanje da li ćemo i na koji način proslavljati naše pobede nad fašizmom, kako ćemo pamtiti epopeju stradanja i slave. Zato su danas sa nama pripadnici Vojske Srbije, ovaj dični stroj devojaka i mladića koji su nam poručili da su spremni da stanu na branik otadžbine, onaj na kome su stajali, branili ga i toliko puta odbranili naši preci u dugoj i slavom ovenčanoj istoriji Srbije.

Vi, pripadnici Vojske Srbije, baštinite slavu i čast ratnih pobeda boraca za slobodu Srbije, od ustanika do partizana. Vama koji ste bili ovde u svečanom stroju, ili izvršavali zadatke širom zemlje i sveta, pripada pravo da obeležavate slavne datume iz srpske vojničke i ratne istorije, da proslavljate pobede nad neprijateljem i oslobađanje naše otadžbine. U čast i ponos koji vas obeležavaju, utkani su životi junaka, heroja, i mi koji vas predvodimo i odlučujemo o vama, uveravamo vas da ćemo učiniti sve kako bi Vojska Srbije i dalje ostala stub poverenja građana, oličenje sigurnosti države, morala i poštenja.
Jačaćemo snagu naše vojske i nikome ne pretimo, samo želimo da svakog, bez obzira kakve su mu namere, uverimo da smo spremni za odgovor na svaki bezbednosni izazov.
Mi smo u svojoj istoriji mnogo puta pokazali da znamo da su sloboda i mir reči iza kojih stoje najveće žrtve i odricanja. Zato se iskreno zalažemo za očuvanje mira, za dobrosusedske odnose u regionu. Jedino tako možemo da ostvarimo ekonomski napredak i blagostanje za sve ljude na ovim prostorima.
Od vas, poštovani pripadnici Vojske Srbije, očekujem rad, disciplinu, hrabrost, požrtvovanost, očekujem da živite u skladu sa rečima zakletve koju ste dali državi Srbiji.

Pripadnici Vojske Srbije, čestitam vam na spremnosti koju ste pokazali tokom današnjeg dana, Novosađanima Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, a svim građanima Srbije želim da živimo u slobodi i miru koje smo nasledili od naših herojskih dedova i očeva.

Živeo Novi Sad!

Živela Srbija!

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).