Sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Vesti

29.06.2022. - 23:33

Obraćanje predsednika Vučića nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, nakon čega je u obraćanju medijima izjavio da od danas imamo potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u našoj zemlji i posebno na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija uvek spremna za dijalog i da je uvek bila spremna, dok neki nisu nikada bili spremni za suštinski dijalog, ali su imali podršku najmoćnijih zapadnih sila. On je rekao da su odluke Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama usmerene na to da se Srbi proteraju sa severa Kosova i Metohije i da se napravi nova Oluja, te dodao da je dat rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. 
 
"Šta je to što ne samo da žele kosovski Albanci, odnosno njihovo rukovodstvo, već su u potpunosti podržani od strane, pre svega, Velike Britanije i Nemačke, ali i ostalih zemalja Kvinte? Reč je o tome da su oni doneli dve odluke u svojim privremenim institucijama. Jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska sa ličnim kartama na teritoriju Kosova i Metohije, gde će oni po principu reciprociteta, a doći ćemo do tog principa, da uvode takozvane deklaracijske izveštaje ili papire sa kojima možete da uđete. Doneli su i drugu odluku, koja je, naravno, odluka sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi, naročito sa severa Kosova i Metohije, da se napravi jedna nova Oluja, gde će oni u roku od dva meseca voditi kampanju da ubede Srbe da se registruju po takozvanim RKS tablicama, albanskim. Ako ih ne ubede, onda će da otimaju ne samo tablice, već i vozila Srbima“, naveo je predsednik Vučić i dodao da je suština u tome da mi godinama trpimo laži i predstavnika zemalja Kvinte i predstavnika kosovsko-metohijskih Albanaca. 
 
Sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ja ću vam navesti nekoliko primera. I ne moram da se vraćam u prošlost i da vam govorim o tome kako su nam posle 2000. godine i revolucionarnih promena koje su debelo platili ovde, na teritoriji Republike Srbije, kako su obećavali i govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, da prvo idu standardi pa tek onda rasprava o statusu. Standardi su bili tako dobri da su spalili desetine naših crkava i manastira, pobili desetine naših ljudi 2004. godine, ali onda su kao nagradu za sve to dobili nezavisno Kosovo 2008. godine. Na stranu sve naše loše odluke i strah našeg rukovodstva da kaže istinu na bilo koji način, jer su se svađali ko će da ostane u svojim foteljama, a ne da pomogne svom narodu. Onda smo imali teške razgovore, kada smo imali užasne odluke Međunarodnog suda pravde zbog naših glupih pitanja, naših grešaka. 2013. godine vraćamo se za sto i dobijamo Briselski sporazum koji niti je bio lak, niti je bio jednostavan za nas. Od tog Briselskog sporazuma sve što je trebalo Srbi da ispune, Srbi su ispunili. Jedinu stvar koju je trebalo oni da ispune, oni je nisu ispunili. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti na to što ZSO nije formirana, ali zato kada Srbi okače baner ZSO, onda idu u zatvor. Idete u zatvor zato što reklamirate nešto što je predviđeno međunarodno-pravnim ugovorom kakav je Briselski sporazum, potpisan pod pokroviteljstvom Evropske unije. A onda su rešili da nas maltretiraju sa taksama više godina, da ruše sporazum CEFTA, da ruše sve što su stigli. Onda su rešili da upadaju sedam ili osam puta na sever sa specijalnim jedinicama, iako smo imali dogovor sa NATO da to nemaju pravo da rade i da to nemaju pravo da koriste bez znanja gradonačelnika i bez dogovora sa NATO. Dolazili sa dugim cevima i sa oklopnim vozilima. A onda su se stručnjaci setili da treba dalje da provode teror i onda su počeli da pričaju o reciprocitetu“, naveo je predsednik i istakao da je cilj bio da se pokaže Srbima „da oni ne mogu da imaju Srbiju, nikakvu i ni u kakavom obliku, na teritoriji Kosova i Metohije“ i da se to pravno nasilje nad Srbima nastavlja. 
 
Sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Pri svemu tome, najbrutalnije su činjenice da njih uopšte ne interesuje međunarodno javno pravo. Kad, na primer, govore o Ukrajini, puna su im usta Povelje Ujedinjenih nacija. A kad izgovorite Srbija i Povelja Ujedinjenih nacija, i Rezolucija 1244, mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi. Ovo se dešava zato što su oni silni, bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje i nemamo naftu. Zato Srbiji mogu da rade sve što požele. Ili misle da mogu. Ovo vam govorim zato što naš narod, a razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste posle podne, neće više to da trpi. Neće više da trpi upade njihovih jedinica“, preneo je predsednik Vučić i istakao da je jasno da ovde nema ni dijaloga, ni razgovora, ali da će Srbija nastaviti da čuva mir, iako je očigledno da neki drugi to ne žele. 
 
„Kada kažu da je Kosovo za njih nezavisna država, u kom aktu Ujedinjenih nacija to piše? Što imamo dijalog uopšte? Koja je kod vas razlika između separatizma i prava na samoopredeljenje? Kad Albanci nešto traže i kada svi drugi traže, onda je to pravo na samoopredeljenje koje slavite kao demokratsko pravo. Kada Srbi traže bilo šta, to je separatizam i ugrožavanje mira“, zaključio je predsednik Vučić i primetio da je sve što zapadne sile kažu zasnovano na pravu, makar nikakve veze sa pravom nemalo, a sa pravdom još manje.  On je istakao da se već deset godina borimo za kompromisno rešenje, ali da oni deset godina ne pristaju na kompromis. 
 
Sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Mene interesuju oni što diriguju sve ovo. Ja ih molim da svoju bahatost i aroganciju malo spuste, da poštuju prava onih koje su već ubijali. Kao predsednik Srbije vam kažem, mi nemamo više kud. Mi nikakve vojne, ovakve ili onakve akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i da ne pokušavaju da progone i proteruju naše ljude. To je naša velika molba. Čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trenutku, a možda i nemaju. Kad god postavite pitanje: a gde su vam principi, pošto vidimo da je Rusija strašno pogazila međunarodno pravo, pa što bombaradovaste Beograd, a ne napadoste Moskvu? Kad to pitanje postavite, shvatite da principi i vrednosti ne postoje", naveo je predsednik Vučić u svom obraćanju. 
 
Beograd,
29. jun 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).