Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Vesti

22.06.2021. - 22:52

Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije i informisao je građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na Kosovu i Metohiji.

„Od toga kako naša generacija bude rešavala pitanje Kosova i Metohije zavisi budućnost naše dece i naše države“, istakao je predsednik Vučić i dodao da pred nama nije lak zadatak i da nije vreme za prevelika očekivanja ili očekivanja koja nisu u sladu sa realnošću. On je zahvalio svima koji su svesni važnosti pitanja Kosova i Metohije za Srbiju i naš narod u celini. 
 
„Reč je o pitanju koje je u podtekstu gotovo svake naše političke teme, svakog našeg državnotvornog napora, ali mnogo dublje suštinskog, identitetskog, ekonomskog, i svakog drugog pitanja. Moraćemo da nastavimo da ga rešavamo odgovorno sa strateškim pogledom u budućnost i svesti o tome kakvu zemlju želimo da ostavimo potomcima", objasnio je predsednik Vučić i istakao da je to dug prema svakom pripadniku našeg naroda u zemlji i rasejanju. 
 
Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić poručio je danas u Skupštini Srbije da nama nije potreban zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji jer, ako ne dođe do kompromisnog rešenja, možemo da dođemo u sitauciju da neko taj konflikt odmrzne. On je dodao da u Beogradu može da se čuje kako je po pitanju Kosova i Metohije bitno samo da što više prolazi vreme pošto ćemo mi biti sve jači, a Kosovo sve slabije. 
 
„Ekonomski je to tačno, ali pitanje je da li je tačno i politički.Zapadne slile svoj sud neće promeniti šta god da se desi i dalje će se zalagati za nezavisno Kosovo ili otcepljenje Kosova od Srbije po svaku cenu. Nemamo pravo da osiono pregovaramo sa Prištinom, zbog Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je najvažnije šta naša država može da učini da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji. 
 
Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Imamo li pravo na arogantan, osion i bahat pristup u pregovorima sa Prištinom? Oni misle da ga imaju, ja mislim da ga nemamo i sebi sam zamerio što sam u jednom trenutku, slušajući najteže uvrede na račun Srbije i na račun ljudi iz sistema države Srbije, ničim potkrepljene optužbe, reagovao burno i uzvratio nepotrebnim uvredama drugoj strani. Ponekada ne možete da trpite da tri sata slušate neistine, nepoštovanje svega što je dogovoreno, neuvažavanje činjenica, nepoštovanje onoga što su sami potpisali i prihvatili, a da ne reagujete", naveo je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

  
„Danas je na Kosovu i Metohiji odnos Srba i Albanaca jedan prema 15, što govori o težini situacije sa kojim se suočava naš narod i država. Srbi su od dominatnog naroda u Srednjem veku, došli do 11 odsto 1991. godine", rekao je predsednik Vučić dodajući da ih je posle bilo i manje, a naročito nakon poslednjeg velikog egzodusa Srba i dolaska međunarodnih snaga. On je podsetio da lekari ili nastavnici dobijaju za 50 odsto veća primanja na Kosovu i Metohiji nego u centralnoj Srbiji, ali da se i dalje Srbi iseljavaju sa Kosova i da taj trend država nije uspela da promeni. Takođe, istakao je da je urađeno mnogo da se pomogne našem narodu i da ćemo 2021. godinu završiti sa više od 750 ili čak 800 miliona evra datih našem narodu na Kosovu i Metohiji.
 
Predsednik Vučić preneo je poslanicima u parlamentu detalje o nastavku dijaloga u Briselu i istakao da su predstavnici Prištine insistirali na tome da ih ne zanima šta su prethodne prištinske vlasti potpisale, već isključivo priznanje tzv. Kosova. 
 
Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Predstavnicima EU smo više puta predočili da nismo isti. Beograd je gotovo sve iz osnovnog sporazuma ispunio, možda postoje još neki detalji, ali ono što je osnovno, srž, suština, šest od 15 tačaka, Albanci nisu spremni da prihvate i oni to danas nedvosmisleno govore", rekao je predsednik Vučić i naglasio da se trudio da na pristojan način ukaže da postoji bezbroj tema za dijalog- energetika, slobodan protok robe, ljudi, usluga, nestali, ali da je jedina tema za Prištinu bila priznanje Kosova. 
 
"Situacija je mnogo teža za sve, od njihovog kada, do mog nikada i vaše reakcije. Niti mislim da je moguće doneti drugačije rešenje, ali zato je kompromis jedino rešenje", ponovio je predsednik Vučić. On je istakao da su svi sporazumi objavljeni na veb sajtu Kancelarije za KiM, i da to naglašava zbog bezbroj neistina koje svakodnevno sluša.  
 
Obraćanje predsednika Vučića u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
"Svi mogu da pročitaju svaki akt u čijem potpisivanju je učestvovala Srbija, njene institucije i organi. Poštujemo političke suparnike, ali u savremeno doba, sa promenjenom paradigmom društva i medija, nije važno da li govorite istinu i da li ste odgovorni i ozbiljni već je važno da prikupite lajkove na društvenim mrežama i to obično najekstremnijim i najneodgovornijim stavovima. Važno je da čuvamo bezbednost i sigurnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Bezbroj rizika i problema ima, ali naše ponašanje mora da bude odgovornije i ozbiljnije. Moramo narodu  da govorimo istinu, a ne da pričamo bajke. Puna ozbiljnost, odgovornost, mnogo rada i još veća podrška našem narodu, junacima koji žive i čuvaju naša ognjišta, čuvaju srpsko ime i prezime. To niko ne može da nam zabrani. Racionalan i pragmatičan pristup rešavaju svih problema, spremnost i otvorenost za dijalog, da sve probleme rešavamo mirnim putem. Mi smo suverena, nezavisna zemlja, država koja ima pravo na svoje interese, na svoju teritoriju, na život. Tog prava ne želimo i nećemo da se odričemo. Tim pravom nikoga ne ugrožavamo. Želimo svim ljudima da žive u miru i sigurnosti“, poručio je predsednik Vučić.
 
Beograd, 
22. jun 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).