tan2014-11-16_1573724_8.jpg

Vesti

16.11.2014. - 20:51

Otkriven i osveštan spomenik ruskom caru Nikolaju

BEOGRAD - U Beogradu je danas otkriven i osveštan spomenik caru Nikolaju II Romanovu, a tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da Beograd dobija još jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajedničke istorije.

"Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mučenika Nikolaja II, kao znak večne pobede dobrote i pravde, vladarske i ljudske žrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života", rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik "sijati zanavek".
 
Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske Federacije Srbiji.
 
Kako je naveo, tu ćemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara Srbiji.
"Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja srpskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije", rekao je Nikolić.
 
 
Prema njegovim rečima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.
"Car Nikolaj II Romanov ubijen je ritualno, ubijano je hrišćanstvo i podrška slovenstvu. Ipatjevski dom je postao mesto patnje i golgote, a ubistvo carske porodice simbol stradanja za druge", poručio je Nikolić, podsećajući da se posle učinjenog zločina, bratoubilački rat u Rusiji razbuktao još više, a da je već tada car Nikoolaj II za srpski narod bio svetac.
 
Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.
 
Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej, a tom prilikom položeni su i venci.
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).