Tan2013-11-24_171142366_5.jpg

Vesti

25.11.2013. - 16:24

Počeli radovi na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju

BEOGRAD, ŠAJKAŠ - Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu je označen svečani početak radova na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju, koji će našoj zemlji obezbediti energetsku sigurnost.

 
Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.
"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.
 
Tehnički direktor kompanije "Južni tok" Pavel Persidski prethodno je iz Šajkasa javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića.
 
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je priključenje na Južni tok prvi kapitalni projekta posle više decenija i da će Srbija biti značajno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdani energetski partner u regionu.
 
Dačić je na ceremoniji povodom početka radova na izgradnji deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, rekao da je to največi razvojni i strateški projekat u oblasti energetike.
"Pre 43 godine izgradili smo Đerdap 1, a danas počinjemo da gradimo Južni tok, najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije", rekao je Dačić i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je realizacija projekta Južni tok počela za vreme mandata ove vlade.
 
Danas, dodao je Dačić, nije veliki dan samo za Srbiju i zemlje Balkana, već i za celu Evropu, jer će projekat omogućiti snabdevanje Evrope gasom bez tranzitnih rizika.
 
Premijer je rekao i da će više od 10 odsto ukupnih evropskih potreba za gasom biti transportovano preko Srbije, kao i da realizacijom projekta Južni tok i drugim razvojnim projektima u naftnogasnom sektoru, počinje intenzivnije zapošljavanje kompanija i otvaranje novih radnih mesta, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti, a time i ispunjavanju ekonomskih ciljeva vlade.
 
 
Nikolić je izjavio da izgradnja gasovoda Južni tok predstavlja jasnu poruku da je Srbija država rešenja, a ne problema, mira, a ne sukoba, država budućnosti, u koju vredi investirati i koja je sposobna da iznese kapitalne projekte.
 
Nikolić je naveo da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije radom.
"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", ukazao je predsednik Srbije.
 
On je naveo da će stotine inženjera i na hiljade radnika radnika biti angažovano na izgradnji gasovoda i posebno istakao da će na tom projektu raditi firme iz Srbije, da će posredno biti zaposleno oko 100.000 radnika i da Srbija postaje eneregetsko regionalno čvorište.
 
Predsednik Srbije je naveo i da su ovaj projekat mnogi nazvali graditeljskim poduhvatom veka, da je vrednost radova kroz Srbiju dve milijarde evra i da će najveći teret izneti srpske firme, u čiji potencijal i tehnološki kapacitet ne treba sumnjati.
 
On se zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rečima " Srećan nam novi početak predsedniče Putin, na mnogaja ljeta - Srećno Srbijo".
 
Svečanoj ceremoniji u Palati Srbije u Beogradu, pored predsednika Nikolića i premijera Dačića, prisustvovali su ministar energetike Ruske federacije Aleksandar Novak, prvi poptpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miler i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
 
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Južni tok "krvotok" za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.
"Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije, i svi mi zajedno, činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse", poručila je Mihajlovićeva.
 
Ona je citirala Lava Tolstoja: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način":
"Mi u Srbiji želimo da budemo ne samo deo porodice, već deo srećne i velike porodice i mislimo da je to upravo pocetaka izgradnje Južnog toka", rekla je Mihajlovićeva.
 
 
Predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler poručio je, nakon prvog vara na cevi gasovoda u Šajkašu, da smo "svedoci istorijski važnog događaja". 
 
Miler je rekao da će Južni tok "zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi", kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.
"To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope", poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa.
 
"Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona", dodao je Miler.
 
Zahvalivši se partnerima u Srbiji, i naglasivši značaj srpsko-ruskog prijateljstva, Miler je rekao da se sve realizuje po planu, i da će za dve godine ruski gas, preko dna Crnog mora, stići u Srbiju i Evropu.
 
Gasovod "Južni tok" jedna je od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vredna više od 1,9 milijardi evra, koja će Srbiji doneti još bolji geostrateški značaj i poziciju.
 
Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.
 
Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je od 2016. godine.
 
Potpisani ugovori o transportu gasa kroz Srbiju
 
 
Srbija i Ruska federacija potpisale su tri ugovora o transportu gasa kroz Srbiju - protokol o kreditu, ugovor o transportu i ugovor o obavljanju delatnosti od opšteg interesa. 
 
U Palati Srbija, Potokol o odobravanju kredita između Srbijasgasa i Gasproma Ugovor o finansiranju potpisali su direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miler. 
 
Ugovor o transportu gasa kroz teritoriju Srbije potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Aleksandar Siromjatin. 
 
Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti od opšteg interesa između preduzeća Južni tok i Ministarstva energetike potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović. 
 
 
 
foto Tanjug, f. Krainčanić, J. Pap
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).