22716776_b.jpg

Vesti

13.03.2015. - 12:09

Podrška Srbiji na putu ka EU

BEOGRAD - Bugarski predsednik Rosen Plevneliev poručio je da Bugarska podržava Srbiju na njenom evropskom putu, a zajednički je ocenjeno da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju i da su infrastrukturni projekti od strateškog značaja.

Predsednik Nikolić je rekao da je za Srbiju od ogromne važnosti da sa Bugarskom kao značajnim partnerom održi punu i nesmetanu saradnju i zahvalio Sofiji na podršci koju pruža Beogradu na putu ka EU.
On je rekao da postoji razumevanje i uzajamna želja za razvoj infrastrukture i izgradnje auto puta Niš-Sofija, čija će izgradnja, dodao je, trajno staviti dve zemlje na mapu najznačajnijih saobraćajnica u ovom delu sveta.
Prema Nikolićevim rečima, bugarska nacionalna manjina u Srbiji smatra se svojevrsnim bogatstvom i zlatnom sponom koja dodatno povezuje dve zemlje.
"Balkan se oslobađa duha podela, progres je vidljiv, i to je najbolja osnova za produbljivanje saradnje između dve zemlje", rekao je Plevneliev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Nikolićem.
On je naglasio da proces evropskih integracija zemalja na Balkanu predstavlja "istorijsku šansu" za izgradnju stabilnog i prosperitetnog regiona, uprkos teškom nasleđu.
Početak pregovora o pristupanju Srbije EU bio je istorijski trenutak ne samo za Srbiju već za čitav region, dodao je on.
Odgovarajući na pitanje da li Srbija i Bugarska mogu da nastupe zajedno na trećim tržištima sa kojima naša zemlja ima trgovinske sporazume koji bi koristili i EU, Plevneliev kaže da dve zemlje već imaju zajedničke projekte.
"Što smo više povezani, efikasniji smo", poručio je on.
Nikolić je izjavio da je Srbija svim svojim partnerima nudila zajednička ulaganja u proizvode koji bi se plasirali na tržišta sa kojima naša zemlja ima bescarinske sporazume i dodao da je sada na privrednicima da se povežu i to realizuju.
Kada je reč o infrastrukturnim projektima, Plevneliev je istakao da je od strateškog značaja povezanost saobraćajne i energetske mreže, ukljucujući Koridor 10 i autopout Niš-Sofija.
Kada je reč o snabdevanju gasom, Nikolić je izjavio da Srbija neće izbeći da učestvuje u izgradnji bilo kog gasovoda koji bi stigao do njenih granica, dok je Plevneliev naveo da je Bugarska spremna na izgradnju Južnog toka u slučaju da se EU i Rusija dogovore o evropskim zakonima.
"Snabdevanje Srbije gasom zavisi od zemalja koji je okružuju i Srbija sigurno neće izbeći da učestvuje u izgradnji bilo kog gasovoda koji bi stigao na njene granice" rekao je Nikolić.
Prema rečima Plevnelieva, Bugarska podržava realizaciju Južnog toka ali u skladu sa evropskim zakonodavstvom.
Dvojica predsednika razgovarala su i o položaju bugarske manjine u Srbiji, a Plevneliev je istakao da je dobio uveravanja da će dve zemlje zajedno raditi, ukljucujući i pitanje nedostatka udžbenika.
Predsednik Nikolić rekao da je pitanje sada udžbenika rešeno i podsetio da bugarska manjina ima pravo na školovanje na maternjem jeziku u osnovnoj i srednjoj školi, a da na fakultetu postoji i odsek za bugarski jezik.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).