Tan2013-3-11_14524386_6.jpg

Vesti

11.03.2013. - 15:50

Ponuda Brisela možda neprihvatljiva

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je pred sastanak državnog vrha sa Ketrin Ešton u Briselu da je moguće da će Beogradu biti ponuđen "apsolutno neprihvatljiv papir".

"Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, bez ikakvog razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu", kazao je Nikolić novinarima.

 

Predsednik Srbije je objasnio da pretpostavlja da će najvišoj delegaciji Beograda biti ponuđen "papir" čiji je nacrt on video i za koji ističe da je neprihvatljiv, ako ne bude izmenjen. Reč je, kako je kazao, o nacrtu prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administaracije.

 

Upitan šta ako to bude uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU, Nikolić je odgovorio: "Srbija ne može sebe da izmeni ni za kakve darove, ni za kakve kolače, ni za kakvu političku karijeru. Srbija mora da bude svoja."

 

Po njegovim rečima, Beograd je u poslednjih skoro godinu dana "otvorio mnogo puteva", "svesni toga da može da se desi da nas neko postavlja pred ultimatum".

"Srbija nikad nije podnosila ultimatume", poručio je.

 

Kako je istakao, taj papir "ne može da bude prihvaćen ni zato što je Skupština donela svoju Rezoluciju kojom je opredelila ponašanje Srbije u odnosu na razgovore i pregovore" u Briselu.

"To je ustvari sve ono što je u Prištini predviđeno zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim zakonima. Ako se zaista nađem u poziciji - kako to piše zakonima pa zbog toga ne može da bude promenjeno, a ne razmišljaju o tome da i mi imamo svoje zakone koje menjamo jer želimo da se dogovorimo, onda ponavljam: Srbija mora da razmislli kako će i šta će dalje."

 

Na pitanje šta je njegova "crvena linija", predsednik Srbije je rekao: "Moja crvena linija je da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritoriju koja je specifična u odnosu na druga delove Srbije, da je spremna da prihvati mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo, da zna da Kosovo takvo kakvo jeste ima i ustav i zakone i predsednika i vladu i parlament. Ali, na toj teritoriji koju nikada nećemo priznati kao nezavisnu državu postoji velika srpska zajednica koju potpuno želimo da očuvamo i da joj omogućimo povratak."

 

Po njegovim rečima, za Srbe na Kosovu i Metohiji trebalo bi da važe prava koja Srbija daje Albancima na Kosovu i Srbi neće tražiti ništa drugo od onoga što dogovori Srbija za njih i što posle moraju da ostvaruju, u saradnji sa institucijama u Pristini i sa međunarodnom zajednicom. Nikolić je dodao da sve dok se bude bavio politikom, za njega postoji "crvena linija", a da građani Srbije imaju pravo da je "pomeraju napred ili nazad, da se slože ili ne slože" - a predsednik bi morao da izvuče posledice iz toga što se građani Srbije sa njim ne slažu.

 

"Srbi ne traže nezavisnost od Kosova koje samo po sebi nije nezavisno, Srbi ne traže ni da budu Republika Srpska ali traže da ih neko prepozna kao ljude koji dole žive i imaju prava, a ne kao ljude za koje se priprema jednog dana preseljenje. Onda bi taj problem nestao za međunarodnu zajednicu kao što je nestao kad je Hrvatska proterala Srbe, kao što je nestao i u drugim delovima bivše Jugoslavije kad su Srbi proterani", zaključio je Nikolić, koji je izjavu novinarima dao posle upisivanja u Knjigu žalostu u Ambasadi Venecuele, povodom smrti Uga Čavesa.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.