Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Vesti

15.12.2020. - 18:50

Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, od energetike do vojnotehničke saradnje, ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji kao i saradnji u oblasti poljoprivrede.

Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Imali smo detaljan razgovor o svim suštinskim odnosima, bilateralnim pre svega između Republike Srbije i Ruske Federacije, naglašenog prijateljskog karaktera. Potvrdili smo strateško opredeljenje obe zemlje da na prijateljskim i osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nastavimo da razvijamo naše odnose u različitim sferama društvenog života", rekao je predsednik Vučić.
 
"U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečarskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo ''balkanski tok'' sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić izjavio je da je šefu ruske diplomatije preneo i svoju zabrinutost situacijom u regionu.
 
„Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije“, naglasio je on i zahvalio se Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
“To se nekako podrazumeva, pa posebno ne pominjemo. Zahvalni smo Lavrovu na ličnoj podršci u različitim međunarodnim organizacijama i institucijama koju pruža Srbiji u očuvanju naših vitalnih inetresa. Čini mi se da se i mi recipročno ponašamo”, naglasio je on.
 
Predsednik Vučić je kazao da su se dotakli i teme koju s posebnim ponosom ističe, a to je da je Srbija donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost, što je ponovio pred ruskim šefom diplomatije.
 
„To opredeljenje se ne dovodi u pitanje. Srbija neće biti deo vojnih blokova, već želi sama da čuva svoju slobodu, sama da brine o svom nebu, zemlji i vodama", podvukao je on i zahvalio Rusiji, posebno predsedniku Putinu i ministru odbrane Šojguu na pomoći u jačanju odbrambenih kapaciteta.
 
Predsednik Vučić posebno se zahvalio ministru Lavrovu što je u vreme pandemije došao u Srbiju, i što uvek pokazuje poštovanje i iskren prijateljski odnos prema našoj zemlji.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da pozdravlja balansiranu spoljnu politiku Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti, koja je od posebnog značaja za region.
 
"Pozdravili smo još jednom izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva, koje je usmereno ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima, što je i u temelju ruske spoljne politike. Pozdravili smo posvećenost Beograda, još jednom potvrđenu od strane predsednika Vučića, politici očuvanja vojne neutralnosti, odustajanjem od pridruživanja antiruskih sankcija, bez obzira na to ko ih uvodi", naglasio je Lavrov i podsetio da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta - Republike Srpske i BiH.
 
"Zalažemo se i za poštovanje Rezolucije 1244 i da bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo zaintersovanost u tome da uloga EU kao posrednika ima praktične rezultate i da se realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu od strane Prištine za sve dogovore koji su bili postignuti, među kojima je i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština," istakao je ministar Lavrov.
 
Lavrov ističe da stav Rusije ostaje nepromenjiv, a to je da treba tražiti kompromis na osnovu Rezolucije 1244 i da će podržati samo odluku koja odgovara i Srbima.
 
Upaljena večna vatra na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić i ministar Lavrov su ranije u toku dana prisustvovali paljenju večne vatre i položili vence na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i nakon toga obišli Hram Svetog Save. 
 
Predsednik Vučić poručio je danas da "večna vatra" u Beogradu, upaljena plamenom sa Groba neznanog junaka iz Moskve, treba večno da podseća da su srpski i ruski narod, privrženi slobodarskoj tradiciji, u Drugom svetskom ratu bili na istoj strani, strani prava, pravde i slobode.
 
"Danas stojimo na mestu na kojem leže oni koji su znali koliko može da košta reč sloboda, a koji su cenu naše slobode mirno prihvatili i platili je svojim životima, a da ništa za uzvrat nisu tražili", rekao je predsednik Vučić.
 
Znali su, čak, da ni sećanje nije obavezno, da je moguće za slobodu umreti i biti zaboravljen, ali ih ni to nije sprečilo, niti im smetalo da svoj život zamene za naš život i svoju budućnost za našu, i svoj poslednji dah za naše udisanje te slobode, istakao je predsednik.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Nesebičnost njihovog čina i veličina žrtve ne zahtevaju samo pamćenje i pominjanje na obeležavanju godišnjice. Naš dug je mnogo veći, onoliko koliko je velika sloboda, i teži onoliko koliko teži svaki dan u toj slobodi", poručio je on i rekao da se danas vatra pali plamenom sa Groba neznanog junaka u Moskvi, na kojem piše: "Tvoje ime je nepoznato, a tvoje delo besmrtno".
 
"Da večno podseća da su srpski i ruski narod privrženi slobodarskoj tradiciji, u Drugom svetskom ratu, čiju smo 75. godišnjicu završetka dostojno obeležili, da smo bili na istoj strani prava, pravde i slobode", rekao je predsednik Vučić i poručio da je danas zadatak da se borimo protiv prekrajanja istorije.
 
"Zato smo zahvalni predsedniku Vladimiru Putinu što je pokrenuo inicijativu borbe za istinu. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode, mira i stabilnosti. Borićemo se da istina opstane“, poručio je predsednik i dodao da Rusija uvek može da računa na Srbiju kao postojanog prijatelja.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov poručio je da ne prihvataju bilo koje pokušaje da se oslobodilačka istorija Drugog svetskog rata podvrgne reviziji. 
 
"Današnji događaj je potvrda toga i još jednom se zahvaljujem narodu Srbije u ime svih Rusa", poručio je ministar Lavrov.
 
Izrazio je, kako je rekao, veliku zahvalnost srpskim prijateljima, a pre svega predsedniku Vučiću na organizaciji ovog događaja i preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.
 
"Želim da vam prenesem najtoplije pozdrave i najbolje želje predsednika Putina".
 
Ministar Lavrov kaže da je juče u Moskvi održana ceremonija preuzimanja plamena večne vatre sa spomenka kod kremaljskih zidina i da je danas ta vatra u Beogradu.
 
"Zahvaljujući doslednom stavu rukovodstva Srbije na očuvanju istorijske istine i očuvanju sećanja na podvig naših predaka, večna vatra upaljena je u samom srcu srpske prestonice", kazao je Lavrov i istakao da je to jedna od najvažnijih svetinja Rusije.
 
Predsednik Vučić i ministar Lavrov posetili su i Hram Svetog na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha srpskog Irineja.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na svoj pomoći koju je Rusija pružila u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.
 
"Više od 100 godina postoji ideja o izgradnji Hrama Svetog Save. Decenijama smo se mučili, ali smo uz veliku podršku i pomoć naših ruskih prijatelja uspeli da izgradimo i najveći deo posla uradimo u poslednjoj deceniji”, podsetio je predsednik.
 
Predsednik Vučić je dodao da je siguran, poznavajući , upokojenog patrijarha Irineja, da bi on danas bio ponosan da je sa Lavrovom u Hramu.
 
"Gledao bi kupole, divio im se, kao i majstorstvu ruskih umetnika. Naše je da danas kažemo veliko hvala predsedniku Putinu i kažemo da je ''veličanstveno'', da kažemo da imamo najlepši hram na svetu", rekao je on i još jednom zamolio ruskog ministra da prenese izraze zahvalnosti predsedniku Rusije.
 
Poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).