95314.jpg

Vesti

25.05.2013. - 18:51

Predsednik Nikolić: Čestitke na odvažnosti Srbije

ADIS ABEBA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su mu predsednici mnogobrojnih afričkih zemalja, kao i predstavnici Evropske unije i SAD, sa kojima je razgovarao u Adis Abebi, čestitali na odvažnosti Srbije da reši problem u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Nikolić, koji je danas u Adis Abebi prisustvovao Samitu afričke unije, rekao je da je to bila prilika za sastanke sa mnogobrojnm predstavnicima afričkih zemalja, Evrope i SAD koji su predstavljali svoje zemlje na afričkom samtu, i svi oni su mu, kako je rekao, preneli zadovoljstvo činjenicom da Srbija rešava probleme i da ide stabilnim i mirnim putem.
"Mi, naravno, problem Kosova I Metohije rešavamo kako piše u Ustavu Srbije, onako kako smo dogovorili sporazumima koje smo do sada postigli i mislim da za to sada imamo podršku skoro celog sveta", istakao je predsednik Nikolić u izjavi Tanjugu.
 
"Ovde se našlo mnogo ljudi koje vredi videti i sa kojima se treba videti, sa kojima treba razgovarati", kazao je predsednik.
 
Nikolić kaže da je u Adis Abebi naišao na prijateljstvo skoro svih predsednika afričkih država koje je, kako kaže, decenijama kovano, a na našoj generaciji je da to sada produžimo i da pokušamo da to prijateljstvo učvrstimo pre svega ekonomskom saradnjom. Govoreći o susretima sa afričkim državnicima, on je rekao da je nailazio na veoma topao doček. 
"Svuda smo nailazili na osmeh, na radost. Jednostavno, Srbija je za njih država sa kojom su njihovi roditelji i dedovi sarađivali i sa kojom oni želi sada da sarađuju. Srbija ima potpunu podršku u Afričkoj uniji i iskoristiće je zato što je svet očevidno počeo da se razvija tamo gde je to bilo nezamislivo", kazao je predsednik.
 
On je dodao da je tokom boravka u Adis Abebi nedostajalo vremena za sve tražene sastanke, da se ponekad trčalo sa sastanka na sastanak, ali je, kaže, bila velika želja da se vidimo sa svima i želja svih da se vide sa nama.
 
Zato, kaže predsednik, veoma zadovoljan odlazi sa skupa u Adis Abebi.
 
Ranije danas Nikolić je poručio da je kao predsednik Srbije čvrsto opredeljen da doprinese jačanju svakog oblika saradnje naše zemlje sa afričkim državama.
 
U poruci solidarnosti, koja će povodom jubileja biti objavljena u specijalnoj monografiji, Nikolić je konstatovao da Srbija i Afrika imaju dugu tradiciju dobrih odnosa.
"Višedecenijska, u nekim slučajevima i vek duga saradnja Srbije sa afričkim držvama nastavlja tako da se razvija na zdravim odnosima i obostranom uvažavanju", ocenio je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je uveren da će ciljevi Samita biti ostvareni i da će tema oko koje su se učesnici okupili u Adis Abebi -panafrikanizam i afrička renesansa - biti inspiracija za dostizanje mira u svim delovima Afrike, za obnovu i napredak.
"Dobri odnosi vlada afričkih zemalja i Srbije samo su deo prijateljstva koje postoji između srpskog naroda i naroda Afrike. 
Ponosan sam na ulogu moje zemlje u procesu oslobođenja afričkih naroda, doprinos koji smo dali antikolonijalnoj borbi koju su vodili oslobodilački pokreti, na mesto Beograda u Pokretu nesvrstanih", napisao je Nikolić.
 
On je izrazio ponos i zbog školovanja hiljada afričkih studenata na univerzizetima u Srbiji.
"Na tim temeljima solidarnosti i bratstva, istorijski potvrđenim u teškim trenucima, spreman sam da, zajedno sa liderima afričkih država i rukovodstvom Afričke unije, radim dalje na unapređenju naših odnosa", istakao je predsednik Srbije.
 
Nikolić je ukazao da Srbija, već više decenija, ne štedi napore da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese multinacionalnim mirovnimoperacijama sa mandatom UN.
"Hiljade srpskih vojnika bilo je raspoređeno u misijama u Africi. U mnogim zemljama još je živo sećanjena delovanje mirovanjaka iz Srbije, koji su, profesionalno i nepristrasno, u saradnji sa vojnicima iz drugih zemalja, na komandnim i drugim položajima, radili na postizanju i očuvanju mira", istakao je Nikolić.
 
Prema njegovim rečima, i danas su pripadnici Vojske Srbije i srpske policije - od Demokratske Republike Kongo, Liberije i Obale Slonovače,a uskoro i Malija -deo međunarodnih napora za dostizanje mira u Africi.
Nikolić je podsetio i da se u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu - ustanovi koja svedoči o prijateljstvu udaljenih, ali bratskih naroda - nalaze eksponati iz mnogih zemalja.
"Nijedan od njih nije u Srbiju donet tajno, nezakonito i nečasno", konstatovao je Nikolić.
 
Kako je rekao, sidro sa jednog robovlasničkog broda podseća na tamnu stranu prošlosti u kojoj ljudski život i dostojanstvo nisu poštovani.
"Natpis kraj njega podseha, sa druge strane, da narodi moje zemlje u tim nemoralnim poslovima nisu učestvovali i opominje buduće generacije da ne dozvole da se takva zla ponove", zaključio je Nikolić.
 
Susreti sa Kerijem, Banom, Barozom i drugim zvaničnicima
 
 
Nikolić, koji predvodi državnu delegaciju na Samitu Afričke unije u glavnom gradu Etipije Adis Abebi, susreo se na marginama Samita sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.
 
Oni su čestitali srpskom rukovodstvu na uloženim naporima da se dođe do pravednog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije i poželleli Srbiji da izveštaj EK koji se očekuje, bude pozitivan, kako bi naša zemlja dobila datum za otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU.
 
Takođe, čestitali su predsedniku Srbije na ličnoj hrabrosti pri angažovanju u vezi rešsavanja problema KiM.
Predsednik Srbije razgovaro je i sa šefovim država ili vlada Angole, DR Kongo, Južnog Sudana, Južne Afrike, Kenije, Sao Tome i Principe, Mauricijusa, Ruande, Namibije, Ugande, Lesota, Komorija, Džibutija, Liberije, Svazilenda, Somalije i Burundija.
 
Predsednik Srbije je tom prilikom istakao da će naša zemlja ponovo izgraditi tradiciju prijateljstva i razvoja što kvalitetnijih odnosa sa afričkim zemljama, kao što je to bilo nekad, kada je podržavala borbu za nezavisnost i razvoj afričkih naroda i država.
 
Predsednik Srbije i premijer Alžira Abdelmalek Selal ocenili su danas na bilateralnom susretu na marginama Samita Afričke Unije neophodnost jačanja ekonomske saradnje dve zemlje. Premijer Selal je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kome je preneo pozdrave predsednika Alžira Abdelaziz Buteflika. 
 
Selal je izneo i očekivanje da se dobri odnosi dve zemlje krunišu jačom ekonomskom saradnjom. Predsedniik Nikolić je naglasio da se istorijat dobrih odnosa mora nastaviti kao i da u zemljama Afrike vidi potencijal za uspešnu ekonomsku saradnju.
 
Srbija je na samitu AU prisutna u svojstvu posmatrača i dočekana sa velikim uvažavanjem, a članiovi srpske delegacije, kao bliski i dragi gosti. Delegacija Srbije će u poseti Etiopiji ostati do kraja dana, tokom kojeg su predviđeni brojni bilateralni susreti.
 
U delegaciji sa predsednikom Nikolićem je i šef diplomatije Ivan Mrkić.
 
Današnja AU, koja ima 54 članice, naslednik je Organizacije afričkog jedinstva formirane 1963. u burnim danima oslobađanja od kolonijalnih vlasti širom kontinenta.
 
Ove godine se obeležava 50. godišnjica od osnivanja Organizacije afričkog jedinstva i nešto više od jedne decenije od kada je osnovana Afrička unija sa ciljem promovisanja "integrisane, prosperitetne i mirne Afrike, čiji će rast predvoditi njeni sopstveni građani i koja će predstavljati dinamičnu snagu u globalnoj areni".
 
Predsedavajući AU i premijer Etiopije Hajlemarijam Desalegn otvorio je samit govorom u kome je kao ciljeve izneo "iskorenjivanje siromaštva i sukoba sa afričkog kontinenta i izgradnju Afrike čiji će građani imati status kakav omogućuju srednji prihodi".
 
Afrički državnici su 2013. godinu proglasili Godinom pan-afrikanizma i Afričke renesanse i tim povodom su se okupili u Adis Abebi.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).