oplenac111(1).jpg

Vesti

06.10.2012. - 18:03

Predsednik Nikolić: Danas odužujemo dug i skidamo težak teret

OPLENAC - U kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu danas su položeni kovčezi sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića NIkole, čime je, kako su poručili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi porodice, ispravljena višedecenijska nepravda.

 

Vraćanjem posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole u Srbiju i njihovim polaganjem u crkvu na Oplencu, Srbija skida sa leđa deo teškog tereta koji je sama natovarila na sebe i odužuje jedan od najtežih dugova, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

"Konačno će naći mir u crkvi koju je sagradio kralj Petar I Karađovrđević. Danas ćemo da skinemo sa leđa deo teškog tereta koji smo sami sebi natoravali kada smo se zaslepljeni sadašnošću odrekli poštovanja vredne prošlosti", poručio je Nikolić na ceremoniji polaganja posmrtnih ostataka.

 

Nikolić je poručio da je zato današnji dan veliki za Srbiju i da bi svi građani, bez obzira na lična uverenja i verska ubeđenja, trebalo da budu ponosni što "odužujemo jedan od najtežih dugova i dug prema precima".

 

"Danas potomcima ukazujemo na jedini put kojim mogu da stignu do samopoštovanja i poštovanja drugih, kojim mogu da postanu dostojni svojih slavnih predaka. Koliko je naroda u svetu koji su imali careve, carice, kraljeve, kraljice, kneževe, kneginje?", rekao je Nikolić.

 

On je upitao da li su se države koje su imale careve, kraljeve i kneževe odricale sećanja na njih i poštovanja za to što su vodili državu i narod.

 

Uz napomenu da Srbija pokazuje da poštuje tradiciju i istoriju, predsednik Srbije je istakao da danas ne nalazi mir samo knez Pavle i ne samo njegova ćerka Jelisaveta, već da se svako oseća kao "pričešćen i kao pročisćen".

 

"Trebalo je da Srbi prvo počnu da ponovo cene svoju Srbiju, pa da onda dinastiji Karađorđević dokažemo da je dočekala trenutak rehabilitacije i ponovnog uvažavanja i poštovanja od strane srpskog naroda", rekao je Nikolić i dodao da je knez Pavle doživeo čestu srpsku sudbinu - da bude poštovan u inostranstvu, a da mu u Srbiji sude.

 

Tako, prema njegovim rečima, dinastija Karađorđević ponovo deli sudbinu svoje otadžbine, čijem razvoju je značajno doprinela, razvijajući se sa njom i stradajući sa njom.

 

"Atentati, klevete, progoni, nepravedna osuda - samo su deo njenih stradanja. Mada je Kraljevina Srbija bila uvazavana i poštovana u celom svetu i sa Karađorđevićima na čelu izvojevala mnoge pobede, decenijama su generacije đaka i studenata učile kako je sve dobro i pozitivno proisteklo iz komunizma, a sve loše i zlo iz perioda monarhije", ukazao je Nikolić.

 

On je napomenuo da istina nije samo crna ili samo bela, već da ima hiljade nijansi, kao i da je svaki deo srpske istorije imao svoje pozitivne i negativne strane. Nikolić je istakao da je knez Pavle bio istinski plemić, da se nikada nije branio od klevete, da je voleo Srbiju, a o otadžbini govorio sa večitom tugom u očima.

 

"Danas na Oplencu ispravljamo nepravdu prema knezu Pavlu. Predajemo njegove mošti svetoj srpskoj zemlji, on će da nađe smirenje pored svojih predaka, a nama ostaje da se molimo za njegov večni mir i da predano i danonoćno radimo za mir i prosperitet Srbije koju nam je ostavio, da je čuvamo i očuvamo za naše potomke", zaključio je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).