img_8782.jpg

Vesti

12.10.2016. - 09:35

Predsednik Nikolić doputovao u Sankt Peterburg

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića na aerodromu u Sankt Peterburgu dočekao je budući počasni generalni konzul Srbije Genadij Timčenko, koji je poželeo srpskom šefu države srdačnu i toplu dobrodošlicu.

"Veliko mi je zadovoljstvo što ste prihvatili da budete počasni konzul naše zemlje, siguran sam da se nećete pokajati", rekao je predsednik Srbije na početku trodnevne posete drugom po veličini gradu u Rusiji.
Timčenko je zahvalio predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i naglasio da mu je to čast i zadovoljstvo. "Ta oblast je za mene potpuno nova, ja nikada nisam bio diplomata. Prihvatio sam, jer sa Srbijom imamo duge istorijske i prijateljske odnose. Inače, moj prvi boravak u inostranstvu bilo je u Jugoslaviji. Posetio sam Beograd i Dubrovnik, videli smo Jugoslaviju pre najnovijeg rata", istakao je Timčenko. On je dodao da su veze Srbije i Ruske Federacije mnogo jače nego što na prvi pogled izgleda. "Upravo sada počinjemintenzivno da izučavam vašu istoriju, knjigu
"Stara Srbija" ambasadora Slavenka Terzića tako da postepeno ulazim u materiju i upoznajem se sa svojim novim obavezama", rekao je Genadij Timčenko.
Nikolić je naglasio da su dve zemlje u međusobnim odnosima imale samo jedan kratak period zahlađenja i to 1948. godine posle rezolucije Informbiroa. "Neposredno posle toga smo se pomirili, Nikita Hruščov je došao u Beograd i od tada nismo prekidali dobre odnose. Ipak, taj period zahlađenja u Jugoslaviji bio je jako težak za one koji su voleli Rusiju. Mnogi od njih su proveli godine na teškoj robiji, jer se bukvalno za noć promenila zvanična politika. Uveče se veličao Staljin, a ujutru ko je rekao nešto dobro o njemu završio je u zatvoru. Naša istorija je ispisana slavnom borbom zaslobodu,uz pomoć Rusije", istakao je predsednik Srbije.
Budući srpski počasni konzul u Sankt Peterburgu podsetio je na 1914. godinu kada je Austrougarska ustala protiv Srbije, a Rusija je stala uz nju. na šta je predsedninik dodao: car Nikolaj je izgubio i porodicu i glavu samo zato što je ušao u rat, a to je učinio da odbrani Slovene, a posebno Srbe. Treba imati u vidu i da je veliki broj ruske inteligencije posle Revolucije došao u Srbiju koja ih je dočekala raširenih ruku. Zauzvrat je dobila veliki doprinos u kulturi, umetnosti i nauci. Srbija će uskoro otkriti spomenik velikom arhitekti Nikolaju Krasnovu, sva lepa zdanja koja postoje u Beogradu, projektovao je upravo on", naglasio je predsednik Srbije.
Predsednik Nikolić će sutra 12. oktobra svečano otvoriti genarlni konzulat RS u Sankt Peterburgu. Tom prilikom biće potpisana tri sporazuma. Biće održana i izložba posvećena 140. godišnjici Srpsko-turskog rata u kome je vrhovni komandant srpske vojske bio ruski general Mihail Gregorijevič Černjajev. Prvog dana posete predsednik će se sastati sa Aleksandrom Djukovom genralnim direktorom Gazpromnjefta.
Video materijal možete preuzeti sa sledećeg linka: https://we.tl/mliR8MBA0O

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).