18142703_b(1).jpg

Vesti

14.05.2013. - 16:22

Predsednik Nikolić i patrijarh: Potrebni jedinstvo i razum

BEOGRAD, 13. maja 2013. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej saglasili su se danas da je potrebno jedinstvo u rešavanju najtežih problema Kosova i Metohije i da se ne sme izgubiti razum i prepustiti se emocijama.

 
"Svako treba i može da kaže ono što misli, i iznese svoju ideju, ali niko ne može da zloupotrebljava svoj položaj na bilo koji način, državni aparat da se obračunava sa ljudima, a da se neki od verskih obreda neprimereno izvode sa ciljem da se omalovazi neka grupa ljudi ili pojedinac", rekao je Nikolić novinarima u Patrijaršiji posle razgovora sa patrijarhom.
Predsednik je naveo da je sa patrijarhom Irinejom razgovarao o svemu i da su se o svemu složili i istakao da nije lako odlučivati u ime crkve i u ime naroda, ali da je mnogo lakše kada postoji jedinstvo onih koji odlučuju.
"Želja je apsolutno jasna da Srbija izađe jača i snažnija sa mnogo više ponosa i časti i da sacuva svoje dostojanstvo. Želja nam je da rešimo problem Kosova na način koji ne ugrožava ni Ustav Srbije, ni njen suverenitet, kao ni zivot i bezbednost svih građana na Kosovu, a posebno Srba koji tamo zive", rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude razmimoilaženja u izjava kada ih nema u stavovima.
"Pojedinci, oni koji misle da treba da istupaju, ili misle da su malo hrabriji ako govore ono što je mimo onoga što je zvanična politika njihovih organizacija treba da razmisle da li time nanose štetu sveukupnim odnosima Srbije ili ne", rekao je Nikolić.
Predsednik je naveo da je patrijarh uveo dobar običaj da svakog Uskrsa razgovaraju o onome šta je prošlo i šta Srbiju čeka i kako da kroz te probleme država i narod prođe na najbezbolniji način.
"Patrijarh je čovek, a ovo je dom i mesto gde se dobijaju saveti, uteha, smirenje i spokoj. Zahvalan sam što možemo da razmenjujemo stavove i što iz toga uvek izađe nešto konkretno dobro za Srbiju", naveo je Nikolić.
Poglavar SPC je rekao da je Kosovo najveći i najteži problem Srbije koji dugo traje i da je zato važno jedinstvo po tom pitanju.
"Najtragičnije za to pitanje su naše deobe i naša istupanja bez mnogo osnova i opravdanja koja mogu samo da štete, a ne da koriste. Centralno pitanje je da kao narod vidimo gde nam je izlaz i koje nam je najbolje rešenje", rekao je patrijarh Irinej.
Dodao je da je sa Nikolićem razgovarao i o nedavnim izjavama vladika i ponovio da su to njihovi lični stavovi. Patrijarh nije naveo o kojim vladikama misli ali su u poslednjim nedeljama vlast oštro kritikovale vladike Amfilogije, Atanasije i Grigorije.
 
"O tome ćemo razgovarati i u našim (crkvenim) telima. Potrebno je da budemo jedinstveni u svemu jer to priliči crkvi koja je uvek bila pojam tog jedinstva", rekao je poglavar SPC.
Patrijarh Irinej je naveo da su prilike teške, ali da se ne sme izgubiti razum i prepustiti se emocijama.
"Ipak, mora po svim pitanjima da dominira razum i dogovor, jedinstvo i zajedničko gledanje na probleme, da vidimo koji nam je put, izlaz i najboloje rešenje", rekao je patrijarh Irinej.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).