tan2014-5-30_15037175_4.jpg

Vesti

30.05.2014. - 19:13

Predsednik Nikolić i predsednik Pahor obišli Obrenovac

OBRENOVAC - Predsednici Srbije i Slovenije Tomislav Nikolić i Borut Pahor obišli su danas Obrenovac i poplavljena područja u naseljima Bele vode i Šljivici.

Na kraju obilaska grada koji je najteže pogođen poplavama, predsednik Srbije zahvalio se narodu Slovenije.
"Kad god i šta god, Srbija je uz vas", rekao je Nikolić, dodavši da je zahvalnost građana i vlasti Srbije Sloveniji na ukazanoj pomoći neizmerna.

Nikolić je kazao da je oprema koju su slovenačke ekipe donele u Obrenovac bila neophodna da bi se ublažile posledice poplava.

On je, u izjavi novinarima, istakao da je poseta slovenačkog predsednika Srbiji bila ranije dogovorena i da je dodatno pokazala koliko dve zemlje imaju čvrstu vezu, kao i da je potrebno da se učini sve kako bi ta veza bila još čvršća.

Sa stanjem na terenu predsednika Srbije upoznao je Milenko Božović, komandant Žandarmerije i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Nikolić je zahvalio Pahoru za posetu i dodao da bi Slovenija na iskustvu poplava u Srbiji mogla da utvrdi "šta još treba da ustanovi na svom sistemu odbrane od nepogoda koje ne mogu da se predvide".

Predsednik Slovenije, koji je prethodno obišao i ekipu Civilne zaštite iz njegove zemlje, kazao je da je tragedija veća nego što je video na slikama i snimcima koje je imao prilike da vidi.

On je izrazio nadu da su slovenačke ekipe pomogle u smanjenju patnji žrtava poplava i najavio da će Slovenija nastaviti da pomaže.

U Obrenovcu, od početka poplava, nalazi se ekipa Civilne zaštite Slovenije, koja trenutno radi na ispumpavanju voda.

Kako su Tanjugu rekli pripadnici slovenačke Civilne zaštite, trenutno sa dve pumpe visokog kapaciteta ispumpavaju vodu sa poplavljenih područja u reku.

U Obrenovcu je sada 13 pripadnika Civilne zaštite iz Slovenije, koji se menjaju na nedelju dana.

Pahor i Nikolić posetili Korošecov kabinet

Nikolić i Pahor posetitli su danas zgradu Ekonomskog instituta gde je svojevremeno bio smešten kabinet slovenačkog političara i državnika Antuna Korošeca.

U zgradi u kojoj se nalazi Ekonomski institut od 1926. godine, bilo je Ministarstvo inostranih dela, a od 1932. kabinet Antuna Korošeca čiji je enterijer do danas sačuvan prvobitnom stanju.

Antun Korošec bio je državnik, teolog i vođa Slovenske ljudske stranke.

Nakon ujedinjenja Slovenije sa Kraljevinom Srbijom, postao je potpredsednik prve vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije je bio ministar u više vlada.

Pred kraj života, otvoreno je govorio protiv masonerije, kominizma i judaizma.

Umro je u 68 godini zivota u 1940. u Beogradu.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).