24_5_2013.jpeg

Vesti

24.05.2013. - 14:51

Predsednik Nikolić i predsednik Putin potpisali deklaraciju o strateškom partnerstvu

SOČI - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin sastali se danas u Sočiju, gde su potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države.

 

 
Nikolić i Putin su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projektima dve zemlje.
 
"Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilaterlanim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme... Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas", rekao je Putin prilikom dočeka Nikolića u vili "Bočarov Ručej" u Sočiju.
 
Nikolić je ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji.
 
On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju.
"Kao što i sami ocenjujete naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti kontakti naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Rusije prema njoj. Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj federaciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.
 
On je najavio da će na današnjim sastancima biti reči o projektima koji su u toku i koji se očekuju, kao i da će obavestiti ruskog predsednika o toku procesa i trenutnom stanju vezano za KiM.
"Srbija je u velikim pripremama za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju i bili bismo izuzetno srećni ako biste mogli da posetite Srbiju do kraja godine", zaključio je Nikolić.
 
Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.
 
Uoči posete Rusiji, Nikolić je u intervjuu za Itar-tas s rekao da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, a da će Deklaracija biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima".
 
Predsednik Srbije očekuje da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj, pre svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu. 
 
Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ovim dokumentom biti određeni "glavni pravci daljeg razvoja odnosa". 
 
Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je danas, pred početak susreta Nikolića i Putina, da je taj dokument je pripreman naporno, ali da je sada sve spremno za njegovo potpisivanje.
 
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je za Tanjug da je Deklaracija "obiman dokument koji će biti odraz stremljenja dveju država po pitanju razvoja međusobne saradnje u budućnosti". 
 
U delegaciji koju predvodi Nikolić su i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić i savetnik predsednika Marko Đurić.
 
Nikolić je na početku radne posete Ruskoj federaciji obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije. Nikolić je u Olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena objekta u kojima će biti održana takmičenja.
 
Nikolić je na početku radne posete Ruskoj federaciji obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije. Nikolić je u Olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena objekta u kojima će biti održana takmičenja.
 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.