06_02_2013.jpg

Vesti

06.02.2013. - 00:00

Predsednik Nikolić: Insistiranje na priznanju ne vodi rešenju

BRISEL - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je susretom sa Atifete Jahjagom otvorena "knjiga dogovora", ali da u slučaju daljeg insistiranja na priznavanju Kosova dijalog Beograda i Prištine ne može ići u dobrom pravcu, niti doneti zajedničko rešenje.

Posle prvog susreta Nikolić - Jahjaga, koji je oko 18.30 časova završen u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, predsednik Srbije je rekao da se on u tom razgovoru "kretao u okviru Rezolucije Srbije“, dok je Jahjaga, kako kaže, "nažalost, uz udžbeničku priču o ljudskim pravima i EU insistirala da dve nezavisne države treba da sarađuju".

 

"Rekao sam na sastanku da, ako Kosovo nastavi da insistira na nezavisnoj državi, taj dijalog ne može da se pomeri u pravcu da omogući da pronađemo zajedničko rešenje koje bi moglo da omogući sve potom - i bolji život i članstvo u EU", naglasio je Nikolić u uključenju za B92, posle trojnog sastanka u Briselu.

 

Po Nikoliću, "za prvi sastanak, u smislu upoznavanja, može se reći da je bilo koristi", ali "očigledno je da svi ljudi koji razgovaraju insistiraju na nezavisnosti, a to Srbija zaista ne može da prihvati kao temu".

 

Na molbu da prokomentariše spekulacije da je ovaj sastanak samo "poslednji korak ka priznavanju" kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret "sigurno nije motivisan željom da priznamo Kosovo, već da se strasti smire".

"Želja Srbije je mir na Balkanu, bez Srbije nema nezavisnosti Kosova i Metohije niti članstva u UN... Poslednja stvar koju bih uradio je da odobrim to", zaključio je Nikolić.

 

Upitan da li će se ponovo susresti sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjagom, Nikolić je kazao da će se to još videti.

 

 

Sastanak je trajao oko 50 minuta, iza zatvorenih vrata, u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS), na briselskom trgu Šuman.

 

Sastanku su prisustvovali i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i savetnik Jahjage Ramuš Tahiri. Trojnom sastanku su prethodili odvojeni razgovori Ešton sa Nikolićem i Jahjagom. Današnji sastanak u Briselu je prvi susret Nikolića i Jahjage u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Optimista u pogledu izveštaja Evropske komisije

 

Nikolić je izjavio da mu visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton nije iznela nijednu primedbu koja bi mogla da posluži kao osnov za sumnju da li će Srbija u aprilu imati pozitivan izveštaj Evropske komisije ili ne.

 

"Ja sam optimista i mislim da i to što želimo da razgovaramo sa Albancima i što razgovaramo sa njima - sve je to dobro za Srbiju. Članstvo u EU je naš prevashodni cilj i učinićemo sve što jedna država, narod i ponos dozvoljavaju", napomenuo je Nikolić u izjavi novinarima posle sastanka sa Eštonovom i osovskom predsednicom Atifete Jahjagom.

 

Ešton je večeras izjavila da je razgovor protekao u "otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi i da su obe strane iskazale privrženost dijalogu i normalizaciji odnosa".

Ona je u pisanom saopštenju za medije rekla da je večeras sa njima razgovarala o tekućem dijalogu Beograd-Priština koji već donosi rezultate.

 

"Sada se okrećemo pitanju severnog Kosova i sledećih nekoliko nedelja će biti od kritične važnosti”, poručila je Ešton.

 

Visoka predstavnica je sem toga istakla da su je Nikolić i Jahjaga ubedili u svoju privrženost i podršku dijalogu i procesu evropskih integracija. "Potvrdila sam obema stranama da imaju evropsku perspektivu i ohrabrila ih da nastave sa naporima neophodnim za napredak u skladu sa decembarskim zaključcima Evropskog saveta", poručila je Ešton.

 

 

Osluškujemo poruke iz Nemačke, ne rukovodimo se tuđim željama

 

 

Nikolić je izjavio da Srbija osluškuje poruke iz Nemačke, ali se ne rukovodi željama onih koji su za priznavanje Kosova.

"To što čujem od nemačkih parlamentaraca mi samo pomaže da donosim odluke koje sam već doneo zahvaljujući Ustavu, Rezoluciji i platoformi. Srbija nema drugi put, taj put koji je Srbija opredelila za KiM nije uzana staza, već široka, na kojoj Albanci mogu da se nađu i može da pomogne da živimo bolje", rekao je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše izjave nemačkih parlamentaraca o potrebi priznavanja Kosova i o indirektnom priznanju.

 

"Zašto bismo mi slušali izjave onih koji su za priznavanje", primetio je Nikolić, ali je istakao da je važno osluškivati poruke iz Nemačke, jer ta zemlja, kako je rekao, može biti glavna prepreka u otvaranju pregovora sa EU.

 

On je rekao da mu je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton večeras prenela da je nemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna razgovorom koji je sa njim imala u Čileu i temama koje su otvorene.

"Kancelarka je veoma zadovoljna temama koje smo pokrenuli i rekla je da je razgovor bio veoma dobar i kostruktivan", rekao je Nikolić.

 

On je dodao i da Eštonova nije imala ništa negativno da kaže o napretku koji je Srbija načinila u ispunjavanju kriterijuma Evropske komisije, koji su neophodni za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

"Srbija će uraditi sve što može, a EU ima svoje principe, pravila i probleme i svoja rešenja. Kada se budemo u to uklopili i mi ćemo konačno moći i ovde u Briselu da se osećamo kao kod kuće", rekao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).