tan2014-6-5_12427836_2.jpg

Vesti

05.06.2014. - 15:34

Predsednik Nikolić na komemorativnoj ceremoniji u čast Rudolfa Arčibalda Rajsa

U Topčiderskom parku kod spomenika Arčibaldu Rajsu danas je obeležena 100-godišnjica početka njegovog rada u Srbiji a predsednik Republike Tomislav Nikolić poručio je da je Rajs bio saborac i junak koji je golgotu Velikog rata prošao ne kao stranac već deleći sudbinu srpske vojske i naroda.

"Ja sam švajcarski dobrovoljac Srpske vojske, drug veličanstvenih ratnika Šumadije, Dunava, Morave, Timoka i Vardara", citirao je Nikolić Rajsove reči i naveo da je doktor Arčibald Rajs time definisao sebe i svoj boravak u Srbiji od 1914. Godine.

Nikolić je podsetio da je Rajs rođen u Hauzahu, pokrajini Baden u Nemačkoj 1875. godine, živeo u Kantonu Vo u Švajcarskoj, i umro "mi smo ubeđeni u to - kao Srbin, u Beogradu 1929. godine". On je podsetio da je Rajs doputovao u Srbiju 1914. godine na poziv srpske vlade da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom i da je ostao veran struci.
"Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu" podvukao je Nikolić i naveo da je ovo prilika da se izrazi zahvalnost Rajsu za brojne članke u prestižnim evropskim listovima i časopisima, neretko i na naslovnim stranama koje je tokom rata slao kao dopisnik.

"Najviše zahvaljujući njegovim tekstovima, evropska i svetska javnost je iz pera nepristrasnog izveštača bila tačno i blagovremeno upoznata sa istinom u Srbiji i o Srbiji. I tada, uostalom kao i danas, sve što nije bilo u medijima kao da se nije ni desilo" rekao je predsednik. On je bio saborac i junak koji je golgotu Velikog rata prošao ne kao stranac među srpskim vojnicima i narodom, već kao jedan od nas, rekao je Nikolić i dodao da je deleći sudbinu srpske vojske i naroda, Rajs ostao u Beogradu do svoje smrti predan želji da doprinosi i pomaže Srbiji.

Predsednik je podvukao i da je Rajs bio član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu a u Beogradu je uneo inovacije u policijsku praksu. Rajs je za života dobio Medalju za hrabrost na Solunskom frontu, Albansku spomenicu, proglašen počasnim građaninom Krupnja i Mačvanskog Prnjavora, od Udruženja oficira i ratnika dobio oficirsku sablju na dar, proglašen je kapetanom prve klase Vojske kraljevine Srbije,školovao 300 srpske siročadi u Lozani, podsetio je Nikolić.

On je podsetio i na politički testament Arčibalda Rajsa "Čujte, Srbi" o vrlinama našeg naroda kao i na to da je zaveštao da ga čitamo posle smrti zbog drugog, značajnijeg dela, u kome nam s ljubavlju skreće pažnju na mane, a koji najrađe zaboravljamo.

Predsednik je naglasio da je "Srbija volela svog Arčibalda Rajsa" i dodao da je Rajsu ispunjena želja da da mu srce bude odneto na Kajmakčalan da, kako je sam napisao, počiva i nestane na najopasnijem vrhu srpskih zemalja, blizu drugova koje sam video kako umiru.

Srbi su ispisali epitaf: "Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana Zlatno srce spava, prijatelja Srba iz najtežih dana - Junaka Pravde, Istine i Prava,Švajcarca Rajsa, kom neka je slava!" naveo je Nikolić.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).