mar_1208.jpg

Vesti

22.10.2016. - 00:42

Predsednik Nikolić na otvaranju Međunarodnog kongresa o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podsetio je večeras na otvaranju Međunarodnog kongresa o prevenciji kardiovaskularnih bolesti da u Srbiji svaka druga osoba umre od bolesti srca i krvnih sudova, pre svega od infarkta i šloga.

On je naglasio da mu je uvek drago kada u Srbiji može da pozdravi najznačajnija imena svetske naučne misli, jer je to veliki kompliment za našu zemlju i njenu akademsku zajednicu, jer se zemlje domaćini biraju po zasluzi i doprinosu, po ugledu.
"Ne govorim o značajnom i vidljivom razvoju kongresnog turizma, već o primetno drugačijoj, promenjenoj percepciji Srbije", naglasio je Nikolić na skupu koji je organizovalo Međunarodno udruženje za vaskularno zdravlje (ISVH) i Udruženje centara za hipertenziju,prevenciju infarkta i šloga (HISPA).
Predsednik Srbije je rekao da je impozantan broj od oko 800 učesnika, ali da je impresivna i agenda naučnih sesija koja broji 50 predavača iz 20 zemalja.
"Sve me to uverava u uspeh ovog kongresa čije rezultate ćete poneti u svoje klinike, institute, univerzitetske amfiteatre i podeliti razmenjena znanja i iskustvasa kolegama i studentima", rekao je predsednik.
Predsednik Udruženja HISPA prof. dr Nebojša Tasić kaže da će na skupu zajedno kardiolozi, neurolozi, endokrinolozi, nutricionisti razmenjivati iskustva i najsavremenija naučna saznanja u borbi protiv infarkta i šloga.
U tu borbu, kako je rekao, moraju osim lekara biti uključeni i građani, jer se samo zajedničkim radom mogu postići rezultati.
Teme o kojima će se govoriti na skupu biće i uloga magnezijuma u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, neadekvatna fizička aktivnost, borba protiv stresa, gojaznosti.
"borimo se i za personalizovanu prevenciju, što znači dasvakoj osobi pojedinačno odredimo slabe tačke i kreiramo program njihovezaštite", naglasio je Tasić.
Od je podsetio da su infarkt i šlog ubice broj jedan u Srbiji, i da je to poražavajuća statis6tika koja se mora menjati.
zamenik gradonačelnika Andrea Mladenović naglasio je da je skup prilika da se razmene iskustva, ali i da gosti iz inostranstva upoznaju prestonicu Srbije.
Međunarodni kongres počeo je danas i završava se sutra.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).