image12.jpg

Vesti

29.05.2016. - 16:43

Predsednik Nikolić na Samitu Brdo-Brioni: Probleme sa Zagrebom prevazilazićemo direktnim razgovorom

SARAJEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas uverenje da će problemi sa Hrvatskom, na putu Srbije ka EU, biti prevaziđeni u direktnim razgovorima i založio se za zajednički nastup zemalja regiona prema Evropskoj uniji, kako ne bi prolazilo desetak i više godina od otpočinjanja procesa pridruživanja do članstva u Uniji.

Zamerili smo Hrvatskoj što je pokazala odmah na prvom poglavlju želju da ukaže kako Srbija nije spremna. Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i mislim da ćemo o tome sada unapred razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su poslednje ušle u Evropsku uniju žele da taj proces proširenja same zaustave, iako je dovljno da se kod osnivača pojavio zamor u proširenju", kazao je Nikolić.

On je ukazao da je sa koleginicom iz Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao na temu problema koje je Zagreb napravio u otvaranju poglavlja Srbiji, rekavši da je Hrvatska pokušala da zaustavi Srbiju zahtevima koje nije mogla da opravda, a ni dokaže Evropi u potpunosti.

„Imaćemo u najskorije vreme sastanak na kojem će eksperti i državni funkcioneri razgovarati i dogovarati sledeće korake. Mislim da Hrvatska neće moći da opravda svoj stav, tako da će Srbija najverovatnije imati otvoreno poglavlje", istakao je Nikolić.

On je izrazio spremnsot da insistira na ispunjavanju opravdanih zahteva, ali je dodao da zna da u Hrvatskoj postoje neki političari koji iskazuju želju da Srbiju ostave po strani, da ne postane punopravni član Evropske unije.

„Uvek se nadam da će to biti politička manjina u Hrvatskoj i da Hrvatska okrenuta budućnosti neće morati da se okreće prošlosti, da u njoj traži savete kako da se ponaša prema Srbima i Srbiji, jer nam je to donosilo samo probleme", dodao je predsednik Nikolić na konferenciji za novinare, posle sastanka šefova država jugistočne Evrope u okviru Samita Brdo-Brioni u Sarajevu.

On je naglasio da ove sastanke ne treba prekidati i da se na njima mora insistirati zbog svih problema koje Evropa ima u svom funkcionisanju i koji su preneti na odnose u regionu.

„Današnji skup doneo je novi kvalitet da smo otvoreno razgovarali o onome što nas pomalo deli. Srbija će sigurno nastaviti da iskreno učestvuje u procesu Brdo-Brioni, kao što Vlada Srbije iskreno učetsvuje u procesima koji su iz ovoga proistekli“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da je želja Srbije da bude članica Evropske unije iskrena i da na putu ka Uniji ispunjava uslove koji se postavljaju.

Prema njegovim rečima Samit u Sarajevu je bio prilika da se dogovori zajedničko delovanje u problemima koji dotiču sve u regionu.

„Insistiralo sa da želju da budemo članice iskazujemo zajednički i da to delovanje bude zajedničko, kako bi se svi što pre spremili za članstvo, da ne bi proticalo 10 do 15 godina od jednog do drugog članstva“, naglasio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija ima poglavlje koje za nju predstavlja veliki problem, ali ima ga i Evropska unija koja ga je smislila.

Takođe je izrazio zadovoljstvo što je na Samitu lako usaglašena zajednička izjava, i dodao da će Srbija sa voljom ići u Makedoniju, gde će biti održan naredni Samit Brdo-Brioni procesa.

Nikolić se osvrnuo i na želju zemalja regiona za članstvom u NATO, poručivši da Srbija nema nameru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da sa bilo kim ima zajedničke operacije, a da će podržavati misije Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

„U svemu što vojni blokovi budu organizovali Srbija neće učetsvovati“, rekao je Nikolić i dodao da postoji razumevanje za stav Srbije.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).