tan2014-10-6_95828286_4.jpg

Vesti

06.10.2014. - 11:17

Predsednik Nikolić otvorio svetski skup fizičara "LCWS14"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Beogradu jedan od najvećih svetskih naučnih skupova u oblasti fizike, odakle je poručio da su evropske integracije prioritet, a da je akademska zajednica taj deo posla već obavila.

"Integrisali su se tako čvrsto među institucije starog kontinenta, da im je Evropa poverila da u njeno ime budu vaš današnji domaćin", rekao je Nikolić na otvaranju skupa "LCWS14" (Linear Collider Workshop 2014).
Nikolić je istakao da to što je Srbija u ime Evrope domaćin najznačajnijim naučnicima današnjice u oblasti fizike visokih energija, podiže međunarodni ugled zemlje u toj oblasti, ali i ugled celokupne naučne zajednice Srbije.
"Zato me ispunjava ponosom što je međunarodnom naučnom aktivnošću svojiih institucija, pre svih našeg neposrednog domaćina - Instituta za nuklearne nauke Vinča, ali i istraživača na međunarodnim projektima budućih linearnih akceleratora, Srbija prepoznata kao pravo mesto za održavanje 16. skupa ove vrste", rekao je Nikolić.
Predsednik je pozdravio ideju kojom se zajedničkim radom povezuju tri kontinenta, Evropa, Azija i SAD, koja pokazuje da je svet jedan i nedeljiv i da naučna misao, kreativnost i energija spajaju ljude, te da se to čini za dobrobit i napredak čovečanstva.
"Prevazišli ste političke podele i postali celina kao što i nauka sve više prevazilazi ograničenja nametnuta podelama na fiziku, hemiju, biologiju i ostale tradicionalne discipline - rešavanjem problema na multidisciplinarni način", naveo je Nikolić.
On je istakao da je velika čast za predsednika svake države da u svojoj zemlji otvori međunarodni skup ovakvog ugleda i prestiža.
Direktor Instituta za nuklearne nauke Vinča Borislav Grubor rekao je da je prema zvaničnoj statistici u poslednje tri godine, Institut Vinča institucija koja ima najuspešnije naučnike i projekte u oblasti fizike visokih energija u Srbiji.
"Ovaj skup u Beograd dovode upravo ti rezultati ili tačnije rezultati tima naučnika Instituta angažovanih na dva projekta budućih linearnih akceleratora", rekao je Grubor koji je zahvalio institutitima Dejzi i CERN.
Skupu su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, kao i naučnici iz najuglednijih svetskih institucija.
LCWS je godišnja konferencija koja okuplja oko 200 vrhunskih naučnika, fizičara iz celog sveta, koji su uključeni u istraživanja u vezi sa linearnim akceleratorima u oblasti fizike visokih energija.
U organizaciji skupova se smenjuju Evropa, SAD i Azija, tako da se ovim skupom ne predstavlja samo Institut Vinča već i Beograd, Srbija i Evropa, u čije je ime naš najveći naučni institut domaćin.
Skupovi su ranije organizovani u Tokiju, Čikagu, Hamburgu, Pekingu...

foto Tanjug, O. Toskić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).