tan2014-10-6_105255564_0.jpg

Vesti

06.10.2014. - 12:18

Predsednik Nikolić primio akreditivno pismo ambasadorke Francuske

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Francuske u Beogradu Kristin Moro.

Nikolić je izrazio uverenje da će ambasadorka Moro učiniti sve kako bi se dalje razvijali i unapređivali odnosi i saradnja naših dveju zemalja i učvrstilo prijateljstvo naših naroda u čemu će, kako je rekao, imati podršku svih institucija Srbije i njegovu lično.
"Odnosi između naših država sveobuhvatni su i dobri o čemu svedoči potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu", istakao je Nikolić, zahvalivši na podršci koju Francuska pruža Srbiji na putu evropskih integracija.

On je posebno zahvalio za nemerljivi doprinos Francuske i predsednika Fransoa Olanda održavanju Međunarodne donatorske konferencije radi pomoći u otklanjanju posledica velike prirodne katrastrofe koja nas je zadesila.
"Vaša dužnost ambasadora Francuske u Srbiji počinje u godini u kojoj obeležavamo stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, u kome su se srpski i francuski vojnici zajednički borili i prolivali krv za slobodu i nezavisnost", rekao je Nikolić i dodao da je naše tradicionalno prijateljstvo i savezništvo potvrđeno i u Drugom svetskom ratu.

Podsetivši da je u svesti srpskog naroda duboko uvreženo osećanje prijateljstva i zahvalnosti francuskom vojniku i francuskom narodu, on je naveo da je kao simboličan znak te zahvalnosti u centru Beograda podignut spomenik "Zahvalnosti Francuskoj".

Poželevši ambasadorki Moro puno uspeha u obavljanju odgovorne dužnosti, predsednik Nikolić je predsedniku Olandu uputio srdačne pozdrave i poziv da uskoro poseti Beograd.

Konstatujući da su odnosi Francuske i Srbije "tesni i dinamični", ambasadorka Moro je ocenila da su oni dobili izuzetan zamah kojem je doprinela i poseta predsednika Nikolića Francuskoj u maju.
"Za nekoliko nedelja, premijer Francuske će učiniti uzvratnu posetu Beogradu nakon posete premijera Srbije Parizu u julu", rekla je Moro dodavši da će to biti prilika da još više učvrstimo veze i saradnju.

Među brojnim prioritetima iskazanim u strateškom partnerstvu naše dve zemlje, a koji će biti vodilja u njenom radu, ona je navela evropski projekat Srbije, ekonomsko partnerstvo i razvoj učenja francuskog jezika u našoj zemlji.
"Francuska podržava vaš izbor i ona vas na tom putu prati, na putu budućnosti vaše zemlje, putu mira i pomirenja za čitav region", poručila je nova ambasadorka Francuske govoreći o putu Srbije ka EU.

Ona je podsetila da je naša zemlja prošla odlučujuću etapu sa otvaranjem pregovora o pristupanju u januaru, ali je upozorila da će reforme koje ćemo morati da sprovedemo u tom okviru biti brojne i neke od njih će biti teške.
"Francuska će biti uz vas da bi vam pomogla kako kroz svoju političku podršku, tako i kroz tehničku ekspertizu", istakla je.

Govoreći o ekonomskom partnerstvu, Moro je ocenila da ono može i mora još da se razvija kako bi bilo na visini našeg političkog dijaloga.
"Mi ohrabrujemo naša preduzeća da budu prisutnija u Srbiji. Investicije i trgovina služe našem zajedničkom prosperitetu. Prednosti koje poseduju francuska preduzeća i proizvodi takođe doprinose modernizaciji srpske privrede na putu ka Evropi", rekla je ona.

Ukazavši na značaj razvoja francuskog jezika u Srbiji, zemlji posmatraču u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, ona je navela da je poznavanje francuskog jezika osnova na kojoj će moći da se povećaju razmene u oblasti obrazovanja, univerzitetske i naučne saradnje, kao i mobilnost mladih iz Srbije ka Francuskoj.

Moro je, takođe, izrazila zadovoljstvo što dolazi u zemlju koja je za Francusku vezana dugim prijateljstvom čiji koreni sežu u istoriju, prijateljstvom koje je zapečaćeno prolivenom krvlju naših vojnika.
"Ovo sećanje je dragoceno. Ono se nastavlja do naših dana, kako je to pokazalo osećanje i solidarnost koje su u Francuskoj izazvale dramatične poplave koje su vašu zemlju pogodile u maju", zaključila je novoimenovana ambasadorka Francuske.

foto Tanjug/T. Valič

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).