tan2014-5-3_135634608_3.jpg

Vesti

03.05.2014. - 22:20

Predsednik Nikolić primio Orden svetog vladike Nikolaja

VALjEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas orden svetog vladike Nikolaja za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i neumoran rad na unapređenju odnosa između države i Srpske pravoslavne crkve, a orden mu je uručio episkop valjevski Milutin u manastiru Lelić.

Nikolić je u manastiru Lelić pristvovao liturgiji povodom slave svetog Nikolaja Žičkog čije se mošti nalaze u tom manastiru, a orden je primio i u čast prve zvanične posete eparhiji valjevskoj.
 
Episkop valjevski Milutin rekao je da danas ima veliku čast, radost i prijatnu dužnost da predsedniku države poželi dobrodošlicu i prijatan boravak u eparhiji Valjevskoj i zapadnoj Srbiji i u zadužbini vladike Nikolaja.
 
On je rekao da je predsedniku Srbije uručeno najviše odlikovanje eparhije valjevske i poručio predsedniku da mudro upravlja Srbijom i da je sačuva u celini.
"Časno ga nosite gospodine predsedniče, a molimo se svetom vladiki Nikolaju da Vam na Vašem, nimalo lakom putu, pomogne na svakom dobru i za svako dobro zemlje Srbije", rekao je episkop valjevski.
 
On je naglasio da je velika čast što je Nikolić posetio manastir i sa sveštenstvom i građanstvom učestvobvao u molitvi.
"To je dobar znak za srpsku zemlju, jer bez boga i vere ništa ne može", rekao je episkop Milutin.
 
Liturgiji su prisustvovali brojni građani, a tokom liturgije predsednik Srbije pročitao i "simvol vere" i "oče naš".
 
Predsenik je sa episkopom valjevskim i sveštenstvom lomio slavski kolač.
 
Vladika žički Nikolaj, koji važi za jednog od najvećih duhovnika SPC, rođen je 1880. godine u Leliću, a umro 1956. godine u SAD. Kanonizovan je 2003. godine.
 
Predsednik Nikolić posetio manastir Ćelije
VALjEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je danas manastir Ćelije u okolini Valjeva u kojem se nalaze mošti svetog Justina Popovića.
 
Episkop valjevski Milutin pozvao je tom prilikom Nikolića da 14. juna prisustvuje premeštanju mošti svetog Justina iz sadašnjeg grobnog mesta u manastirskom dvorištu u manastirsku crkvu.
 
Ćelije će posle toga biti drugi Ostrog, rekao je episkop valjevski Nikoliću i pozvao ga da, ako mu državnički poslovi dozvole, prisustvuje događaju koji će, kako je rekao, ući u istoriju srpske crkve i koji će generacije pamtiti.
 
Predsednika je u manastiru dočekala igumanija Glikerija i rekla mu da za 62 godine, koliko je u manastiru, nijedan predsednik države nije posetio Ćelije. Igumanija Glikerija je u manastiru od svoje 13 godine. 
 
Justin Popović rođen je u Vranju 1894. godine, a umro je 1979. godine. Bio je profesor Beogradskog univerziteta, a bio je i starešina manastira Ćelije.
 
foto Tanjug, R. Prelić
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).