21944362_b_2.jpg

Vesti

14.11.2014. - 19:07

Predsednik Nikolić sa patrijarhom Kirilom

BEOGRAD, 14. novembar 2014. (FoNet) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas, u razgovoru sa patrijarhom Moskovskim i cele Rusije Kirilom, da je hrišćanstvo na velikim izazovima, ali da Srpska pravoslavna crkva ima veliki oslonac u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, a Srbija u Ruskoj federaciji.

Vaša odluka da donirate izradu mozaika u Hramu svetog Save je znak koliko smo povezani, rekao je Nikolić i istakao da ne strahuje za Srbiju sve dok ona ima podršku Rusije.
Nikolić je rekao i da će se Srbija uvek obraćati Rusiji za pomoć kada joj je to potrebno i da ne smatra da je to sramota.
 
 
Rusija je u Prvom svetskom ratu stradala pomažući Srbiji I to treba s vremena na vreme ponavljati. Ruski car je rizikovao svoju državu i narod i ušao u rat za koji mu je trebalo još tri godine pripreme, rekao je Nikolić govoreći o stupanju Ruske carevine u rat kada je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine.
Govoreći o istorijskim vezama Rusije i Srbije, Nikolić je rekao i da je 30.000 Rusa učestvovalo u proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, kao i da je Crvena armija 1944. godine pomogla u oslobađanju Beograda od nacista.
Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila mnoge zemlje i gradove, a samo ju je u Srbiji sačekala vojska koja se borila protiv nacista, rekao je Nikolić.
 
 
Predsednik Srbije je ocenio i da je Srbiji uvek bilo dobro I da je napredovala kada je istovremeno i Rusija napredovala, a da se suočavala sa problemima onda kada je i sama Rusija imala probleme.
Izražavajući dobrodošlicu ruskom patrijarhu, Nikolić je rekao da ruskog patrijarha Kirila u Srbiji doživljavaju kao svoga, kao i da srpski i ruski narod povezuje zajednička vera i krv.
Patrijarh Kiril rekao je da su dve crkve vrlo povezane, a u prošlosti je bilo različitih trenutaka - junačkih I tragičnih.
Bili smo zajedno, ili smo se radovali pobedama ili tugovali, ali nikad nismo bili jedni potiv drugih, rekao je Kiril I istakao da Rusija zajedno doživljava ono što se dešava srpskom narodu na kosovu i Metohiji.
Danas mi saosećamo sa svim onim što se dešava sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pomažemo koliko možemo. Vrlo se nadamo da će stići mir i pravda na staru zemlju Kosova I Metohije, rekao je on.
Kiril je rekao da ga raduju i dobre veze srpske i ruske države, kao i da srpska i ruska crkva dobro sarađuju na korist čitavog pravoslavnog sveta.
 
Kompletan snimak sastanka predsednika Nikolića i patrijarha Kirila, možete preuzeti na OVDE
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).