19_3_2013.jpg

Vesti

19.03.2013. - 11:20

Predsednik Nikolić sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, posle razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, da informacije koje su stizale u Vašington nisu odgovarale stanju u odnosima između Prištine i Beograda, i da napredak dijaloga nije pravilno ocenjivan.

"Gospodin Bajden kao predstavnik američke administracije nije bio upoznat sa detaljima o tome šta je Narodna skupština Republike Srbije tražila, i kakvu Rezoluciju je donela", izjavio je predsednik Nikolić Tanjugu posle sastanka sa američkim potpredsednikom u Rimu.

 

Prema njegovim rečima, razgovor je bio izuzetno koristan, zato što su govorili o temama koje interesuju i SAD.

"Potpredsednik SAD je jasno rekao da se oseća pozvanim da pomogne da se taj problem reši, zato što je Amerika priznala nezavisnost Kosova i Metohije", istakao je srpski predsednik.

 

Susret Nikolića i Bajdena bio je prvi na tom nivou posle četiri godine, a razgovarali su oko sat vremena, više nego što je protokolom bilo predviđeno.

"Ovo je bila dobra prilika, inaguracija novog pape fransiska, da imam nekoliko bilateralnih razgovora, među njima možda i najvažniji je bio razgovor sa potpredsednikom Amerike, na njegov poziv, i mislim da je postalo jasno da neke informacije koje su stizale u Ameriku nisu odgovarale stanju u odnosima između Prištine i Beograda, a stepen ili napredak dijaloga nije pravilno ocenjivan", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je rekao da je ukazao svom sagovorniku da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova zahvaljujući tom prvom, američkom priznanju, ali i da Srbija ima samo prijatelje u svetu i da "ne deli države i narode po tom osnovu, već po osnovu toga koliko ko može sa Srbijom da sarađuje iskreno, otvoreno uz sva opterećenja i ograničenja koja postoje".

"Američka i srpska adminstracija će ubuduće imati mnogo češće kontakte na visokom nivou, zato što svi želimo da ovaj problem jednom konačno rešimo i da obezbedimo bolji život za građane Srbije, računajući tu Kosovo i Metohiju, za građane Kosova, računajući tu srpsku zajednicu koja će imati pomoć i sa srpske strane i sa strane Evropske unije", uveren je Nikoloć. On je ukazao da dolaze meseci u kojima će kosovski problem najverovatnije biti rešen.

 

"Ako se desi da Albanci baš ni od čega ne žele da odustanu, taj će problem ostati za buduće generacije, što neće biti dobro za Srbiju, ali ni za ljude koji žive u Prištini", zaključio je predsednik Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).