Tan2013-4-29_95919187_5.jpg

Vesti

29.04.2013. - 11:07

Predsednik Nikolić sa predsednikom Izraela

JERUSALIM, TEL AVIV - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se jutros, na početku dvodnevne posete Izraelu, sa predsednikom Šimonom Peresom.

 
Predsednik Izraela je Nikolića dočekao u predsedničkoj palati uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečanu gardu. Predsednik Srbije u Izraelu predvodi delagaciju, u kojoj su i ministar poljoprivrede Goran Knežević i savetnik predsednika Marko Đurić. 
 
Planiran je tet-a-tet susret dva predsednika, kao i delegacija dve zemlje. Nikolić i Peres će potom u Vrtu nacija posaditi drvo.
 
Nikolić je u intervjuu "Džeruzalem postu" izjavio da Srbija ima mnogo da nauči od Izraela - kako je rekao - "ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod". Nikolić je istakao da postoje "mnoge istorijske paralele između Srba i jevrejskog naroda".
 
Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju: "Vi imate izreku: 'Sledeće godine u Jerusalimu!' Za neke naše ljude ona glasi: 'Sledeće godine na Kosovu!'" U intervjuu koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je takođe rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos "užasnom pritisku" s kojim se zemlja suočava. 
 
Nikolić je takođe izrazio bojazan da će Iran nastaviti napore da razvije svoj nuklearni pogram, uprkos nastojanjima Zapada da ga zaustavi.
"Iran će nastaviti svoj program. Ja ne vidim želju tamo da se zaustavi njihov program, čak i kada bi njihovi prijatelji savetovali da to urade", kazao je. 
 
Delegacija Srbije obići će kasnije danas Muzej Izraela, a predsednik će položiti venac u memorijalnom centru Jad Vašem.
 
Nikolić će se tokom posete Izraelu sastati sa predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom, predsednikom skupštine Juli Edelštajnom, a razgovaraće i sa izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Avigdorom Libermanom, kao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom III. 
 
Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu svetog Groba, Crkvu svetog Arhanđela Mihaila, Crkvu rođenja Isusa Hrista, kao i manastir Sveti Sava Osvešćeni. Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).