21756536_b.jpg

Vesti

17.10.2014. - 12:32

Predsednik Nikolić sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom

BEOGRAD - Potvrda stabilnih političkih odnosa dve zemlje, nepromenjen stav Moskve prema Kosovu i Beograda prema uvođenju sankcija Rusiji, kao i moguhnost izvoza određenih kvota fijatovih vozila na rusko tržište - glavni su dometi razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina u Beogradu.

Predvodeći delegaciju koja je brojala 150 članova Putin je boravio u glavnom gradu Srbije povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.
Putin se sastao sa srpskim zvaničnima, potpisano je sedam sporazuma, memoranduma i protokola, a poseta je završena vojnom paradom "Korak pobednika".
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ruski predsednik poručili su da Srbiju i Rusiju povezuju iskreno i veliko prijateljstvo, kao i zajednička prošlost i dobra budućnost.
Nikolić je u razgovoru sa Putinom rekao da Srbija u Rusiji vidi iskrenog i velikog prijatelja i da je pomoć te zemlje dragocena u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integritreta posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
"Znam da taj princip čuvate iako biste možda mogli drugačije", rekao je Nikolić i dodao da Srbija u Rusiji vidi svog velikog saveznika, saradnika i partnera i da neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.
On je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, da ima manjih i većih prijatelja i ponovio da u Rusiji vidi velikog prijatelja.
Predsednik Rusije poručio je da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost.
On je podsetio da su pre 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda ocenivši da je to bila "zajednička borba za ispravnu stvar".
Kada je reč o Kosovu, Putin je rekao da zvanična Moskva zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu.
"To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni", rekao je Putin.
Putin se potom sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a na zajedničkoj konferenciji za novinare Vučić je zahvalio ruskom predsedniku Putinu što je u Beograd došao da zajedno obeležimo veliki praznik oslobođenja, ponovio da Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije i da ne odsutaje od EU a građanima saopštio dobru vest - da će određen broj fijatovih vozila moći da se izveze u Rusiju.
"Dobra vest za građane Srbije je da je predsednik Putin na moju molbu prihvatio da određenu kvotu fijatovih vozila iz Kragujevca izvezemo u Rusiju, a dogovorili smo i da ćemo imati slobodniji režim izvoza sira, što je značajno za našu poljoprivredu", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da su razgovarali o povećanju robne razmene, o Petrohemiji kao i da je na pragu rešenje za neka pitanja iz oblasti energetike.
Kad je reč o politici, Srbija se nalazi na evropskom putu, rekao je Vučić i ponovio da od toga puta neće odustati, a zahvalna je Rusiji što to poštuje i ne pritiska je da od evropskog puta odustane.
Vučić se osvrnuo i na predstojeće predsedavanje Srbije OEBS-u, ističući da će Srbija imati važnu ulogu i da će dati doprinos u rešavanju problema u drugim delovima sveta.
Putin je rekao da Rusija očekuje konstruktivan dijalog sa OEBS kada Srbija dođe na čelo te organizacije.
"Zahvaljujem predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću na pozivu. Razgovori su prošli u konstruktivnoj, radnoj atmosferi. I naši trgovinsko-ekonomnski odnosi se razvijaju veoma dobro", rekao je Putin.
Posebno je istakao poljoprivredu kao oblast sa velikim perspektivama za saradnju, dodajući da ako se realizuju sporazumi koji su danas postignuti onda izvoz srpskih proizvoda može da poraste sa 130 miliona na 500 miliona dolara za vrlo kratko vreme, kao i da je, s druge strane, moguće da ruske investicije u srpsku privredu mogu biti udvostručene i za tri godine dostići šest do 10 milijardi dolara.
Putin je poručio da Južni tok ne može biti realizovan jednostrano ali da je duboko uveren da je on koristan za evropske potrošače.
Na pitanje Tanjuga hoće li biti gasne krize u Evropi ove zime, ruski predsednik je rekao da Rusija ne bi želela da bude krize te da nje sigurno neće biti ruskom krivicom.
Nikolić i Putin su ranije danas polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda odali počast palima za oslobođenje.
Putinu je potom priređen svečani doček ispred Palate "Srbija" uz najviše državne i vojne počasti, nakon čega se sastao sa Nikolićem i Vučićem.
Nikolić je nakon razgovora uručio Putinu Orden na velikoj ogrlici predsedniku Ruske federacije, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije.
 
Nešto posle 16 časova počela je Vojna parada „Korak do pobednika“, prva koja je posle 29 godina održana kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.
Učestvovala je i poznata ruska letačke grupe "Striži", čiji su piloti sa pet aviona "mig 29" nastupili na završetku.
Prisustvovao je držzavni i vojnih vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsednika, predstavnici diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici, javne ličnosti i mnogobrojni građani.
Učesnicima parade i građanima obratili su se Nikolić i Putin, koga su građani prilikom dolaska u svečanu ložu dočekali ovacijama.
Nikolić je poručio je na početku da zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.
Putin je rekao da je vojna parada prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.
Zapadni mediji ocenili su danas u svojim izveštajima da tamošnje vlade s posebnom pažnjom prate posetu ruskog predsednika Srbiji.
U međuvremenu, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da EU i NATO ne gledaju blagonaklono na to što ruskog predsednika u Beogradu pozdravlja 4.500 srpskih vojnika, ali i da Brisel očekuje da Srbija sačuva svoju proevropsku orijentaciju i posle Putinove posete.
Zapadni mediji zaključili su da je poseta i prisustvo na vojnoj paradi u Beogradu bila prilika za ruskog predsednika da pokaže da Moskva i dalje ima uticaja u regionu, dok Srbiju, kandidata za EU koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada, donekle stavlja u neugodan položaj.
Dve strane potpisale sedam sporazuma, memoranduma i protokola
Srbija i Rusija potpisale sedam sporazuma, memoranduma i protokola.
Sporazumi su potpisani u Palati Srbija u Beogradu, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.
Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor federalne službe za vojno-teničku saradnju Ruske federacije Aleksandar Vasiljevič fomin potpisali su Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji.
 
Direktor Kancelarije Saveta za nacinalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Vlade Srbije Goran Matić i direktor federalne službe za bezbednost Rusije Sergej Beseda potpisali su Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor federalne imigracione službe Konstantin Romodanovski potpisali su Sporazum o readmisiji i Protokol o njegovom sprovođenju.
Direktor Uprave carina Miloš Tomić i rukovodilac federalne carinske službe Rusije Andrej Beljaninov potpisali su Protokol između Uprave carina Srbije i federalne carinske službe Rusije o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i generalni direktor Ruske energetske agencije Ministarstva energetike Rusije Anatolij Tihonov potpisali su Memorandum o razmevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije.
Direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Goran Maksić i generalni direktor RŽD International Sergej Pavlov potpisali su ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog koridora 10.
Direktor Direkcije za organizaciju prevoza Železnice Srbije Njegosav Teofilović i generalni direktor RŽD International Sergej Pavlov potpisali su ugovor o isporuci 27 dizel motornih vozila za prigradski saobraćaj.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).