file.jpg

Vesti

05.05.2014. - 11:58

Predsednik Nikolić sa Štefanom Fileom

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je File posle sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
 
Nikolić je istakao da je File čovek koji je za vreme svog mandata izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom.
"Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama", poručio je Nikolić.
 
Ukazujući da je ovo ključno vreme odnosa Srbije i EU i važno poglavlje savremene istorije Srbije, evropski komesar je naglasio da je naša zemlja ostvarila impresivan napredak na putu ka EU, kao i da je ohrabrujuće videti da su građani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredeljene za EU.
 
File je naveo da je i tokom sastanka sa Nikolićem naglasio da su tri ključna prioriteta u narednim mesecima poboljšanje privrednog ambijenta, vladavina prava, odnosno borba protiv korupcije i kriminala i reforma državne uprave i opredeljenje za normalizaciju odnosa sa Prištinom, kao i pomirenje u regionu.
 
EU je, kako je naglasio, potpuno opredeljena za podršku reformama u Srbiji i u narednom periodu povećaće tehničku i stručnu pomoć.
 
Predsednik Srbije je rekao da je File čovek koji je dužnost komesara za proširenje obavljao u momentu kada je Srbija stigla veoma blizu EU, da su njegovi izveštaji uticali da otpočnu pregovori, na otvaranje 14, a možda uskoro i 18 poglavlja, dodajući da je File čovek koji je izmenio sliku o Srbiji.
"Rekao sam Fileu da bih, bez obzira gde ga put odnose, možda i na višu funkciju, voleo da ostane na ovoj, jer je njegova posvećenost tome da Srbija kao jedna od glavnih zemalja u regionu postane članica EU i povuče za sobom i ostale kandidate veoma jasno izražena", rekao je Nikolić.
 
On je naveo da je File došao u Srbiju da pruži podršku vladi i njenom programu, koji je, kako je naveo, veoma ambciozan i nepopularan za mandatara i vladu, ali čiji je cilj da se u narednih nekoliko godina Srbija oslobodi grešaka iz prošlosti, posebno toga što su građani u proteklom periodu ostali bez posla i budućnosti za generacije koje dolaze.
 
Nikolić je naglasio da je veoma zahvalan Fileu na svemu što je uradio i podvukao da ne očekuje da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija do sada postigla.
 
Predsednik je rekao da je File u razgovoru pomenuo neke godine u kojima bi voleo da Srbija postane član Unije i da je naveo da je dobro da Srbija ima cilj.
 
Nikolić je naglasio da želi da Srbija bude u EU, a da će se to desiti kada EU proceni da je Srbija ispunila sve kriterijume.
"Znam da ćemo ispunjavanjem uslova omogućiti građanima da žive u organizovanoj zemlji, zemlji vladavine prava koja će biti ravnopravna sa ostalima, a sad ne osećam da smo baš ravnopravni sa svima u Evropi", naglasio je predsednik.
 
Nikolić je rekao da želi da bude još takvih ljudi iz EU poput sadašnjeg komesara za proširenje koji u Srbiju dolaze neopterećeni predrasudama i bez naloga koji striktno moramo da ispunimo.
"Nadam se da ovo nije poslednja poseta u mandatu, a znam da nije poslednji dobar potez koji File želi da učini da bi Srbija bila na onom mestu u EU koje zaslužuje", poručio je Nikolić.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).