41d413d7ec5cd2bbd7ad (1)(1).jpg

Vesti

11.09.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić sa Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe u Srbiju da otvori radove na delu gasovoda Južni tok na teritoriji naše zemlje.

"Očekujem da počnu radovi na Južnom toku kroz Srbiju. Predstavnici Rusije i Srbije misle da bi to moglo da bude početkom decembra i, pošto nemaju previše hrabosti, zamolili su me da vas ja zamolim da prisustvujete početku tih radova. Evo, ja vas molim da prisustvujete otvaranju radova na gasovodu Južni tok", rekao je srpski predsednik.

Putin je na to samo odobravajuće klimnuo glavom.

Nikolić je izneo očekivanje da bi početak radova mogao da bude početkom decembra.

Gasovod Južni tok je, inače, jedna od glavnih tema razgovora Nikolića i Putina.

Putin je, pozdravljajući Nikolića, podsetio da su se kratko videli pre nekoliko meseci i rekao da će ovaj susret iskoristiti da analiziraju bilateralne odnose, posebno trgovinsko-ekonomske, koji su, kako je dodao, prošle godine zabeležili rast, ali je u prvoj polovini ove došlo do izvesnog zastoja. Ruski predsednik je takođe rekao da planira da sa Nikolićem razgovara i osituaciji u regionu.

Nikolić je, zahvalivši se na pozivu za sastanak, rekao da je ovo nastavak njihovih susreta, "ali i početak potpuno novih odnosa Rusije i Srbije"."Znam da je došlo do izvesnog zastoja, ali Srbija je bila u svojim problemima - imali smo izbore, formirali vladu", dodao je predsednik.
„Vlada je formirana, određeni su članovi međuvladine komisije za saradnju, održan je njen sastanak i očekujem da vrlo brzo počnemo da radimo", kazao je Nikolić. On se takođe zahvalio ruskom predsednik na ličnom angažmanu kako bi nedavni aeoromiting u Beogradu protekao što bolje i na gostovanju tri ruska aviona.

Prema rečima Nikolića, u međuvremenu su kontaktirali ministri odbrane dve zemlje i ljudi zaduženi za vojnu industriju, a intenzivirani su i odnosi u oblasti energetike. "Svi predstavnici Srbije i Rusije koji su razgovarali uvereni su da je ovo potpuno nova era u odnosima Srbije i Rusije", rekao je Nikolić.
"Zahvlajujem vam se na podršci koju nam pružaju predstavnici Rusije u razgovorima sa nama. To je dobra osnova da naše odnose uspostavimo tako da budu u interesu građana i Srbije i Rusije", primetio je Nikolić, a zatim su, pošto je snimateljima omogućeno da zabeleže početak sastanka, razgovori dva predsednika nastavljeni iza zatvorenih vrata.



Ranije je najavljeno da je tema razgovora dvojice predsednika dalje jačanje saradnje dve zemlje u svim ključnim područjima, posebno u oblasti trgovine i energetike, uključujući implementaciju strateškog projekta Južni tok.

Nikolić na poziv Putina boravi u radnoj poseti Rusiji, a susret dva lidera odigrava se u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, na obali Crnog mora.

Prema protokolu, prvo je predviđen sastanak dvojice lidera tet-a-tet, nakon čega će im se na radnom ručku pridružiti članovi delegacija.

U sastavu srpske delegacije su, pored predsednika, ministri spoljnih poslova i rudarstva, Ivan Mrkić i Milan Bačević.

Sa ruske strane u delegaciji su i šef ruske diplomatje Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, savetnik predsednika Jurij Ušakov i specijalni savetnik predsednika Aleksandar Babakov.

Posle toga predviđene su izjave dvojice lidera za medije.

Prema najavama Kremlja, planirano je da se na sastanku posebna pažnja posveti pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje, kao i izgradnji gasovoda Južni tok, a biće reči i o saradnji u drugim granama privrede u kojima je prisutan ruski biznis poput metalurgije, mašinogradnje, turizma, banaka.

Razrađuju se i novi perspektivni projekti u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture, u kreditno-finansijskoj oblasti.

Iz Kremlja podsećaju da na međunarodnoj sceni Rusija i Srbija istupaju sa bliskih ili podudarnih pozicija u vezi sa većinom ključnih pitanja, a posebno se ostvaruje konstruktivna saradnja u vezi sa kosovskim pitanjem, gde obe države zastupaju principijelan stav da se definitivno rešenje problema nađe putem dijaloga Beograda i Prištine na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Očekuje se da radovi na srpskoj deonici gasovoda Južni tok, dugoj 411 kilometara, počnu u decembru, a procenjena vrednost radova je 1,9 milijardi evra.

Kako je ranije najavljeno, kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće od 36 do 41 milijarde kubnih metara godišnje, a procenjuje se da će za 25 godina eksploatacije Srbija zaraditi na ime transporta oko četiri milijarde evra.

Gasovod bi na teritoriju Srbije trebalo da uđe kod Zaječara, a da izađe kod Horgoša ili Bačkog Brega, a jedan krak će se odvajati ka BiH i Republici Srpskoj. Što se tiče saradnje na infrastrukturnim projektima, predstoji realizacija ruskog kredita za rekonstrukciju srpskih železnica od 800 miliona dolara.

Uoči posete Nikolića, 4. septembra održan je sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a kopredsednik Komiteta, ministar Bačević, rekao je nakon toga da je postignut principijelni dogovor o ruskom kreditu za pomoć srpskom budžetu od 300 miliona dolara za ovu i 700 miliona za sledeću godinu, s tim što će o detaljima raspravljati radne grupe ministarstava finansija dve zemlje nakon što se Srbija zvanično obrati sa molbom za kredit.

Još jedan oblik saradnje dve zemlje je i pomoć Rusije u deminiranju teritorije Srbije, a takođe i organizovanje rusko-srpskog centra u Nišu, koji je nedavno pružio dragocenu pomoć u gašenju šumskih požara u Srbiji.

U okviru saradnje u kulturnoj sferi, Rusija je posredstvom Uneska dala dva miliona dolara za obnovu porušenih srpskih crkava na KiM, a učestvuje i u unutrašnjem uređenju hrama Svetog Save.

Obim bilateralne robne razmene Srbije i Rusije prošle godine povećan je za 42 odsto u poređenju sa 2010. godinom i iznosio je više od dve milijarde dolara, a ruske investicije u srpsku privredu su u periodu 2003. do 2011. godine premašile 1,5 mlijardi dolara.



Tanjug

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).