tan2016-9-22_143211644_0_1.jpg

Vesti

22.09.2016. - 00:00

Predsednik Nikolić: Srbija apsolutni faktor mira

Ćuprija - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, izjavio je danas da će Srbija i nadalje biti apsolutni faktor mira i stabilnosti na Balkanu, makar koliko nas to koštalo.

Neko će možda misliti da se bojimo, da smo slabi, "mi nismo slabi, ali snagu danas znatno veću treba pokazati kako se gradi bogata država i dobri odnosi sa svim državama u svetu, nego ratovati", rekao je predsednik Nikolić novinarima tokom posete vinogradima Kompanije "Rubin" u Dobričevu kod Ćuprije.
"U Srbiji više nećete naći partnera za rat, već isključivo za mir i dobre odnose, ali sve je moguće, uvek negde postoji neka luda glava", rekao je predsednik Nikolić.
Komentarišući izjavu predsedavajućeg Vojnog odbora NATO generala Petra Pavela, da je Balkan još potencijalni izvor ratnih sukoba, presednik Nikolić je kazao da misli da je "NATO shvatio koliko je bilo besmisleno, koliko je bilo zločinačko bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i da mu ne pada
napamet da bilo gde i bilo kada ponovo napadne Srbije, a za to sada i nema nikakvog opravdanja".
Mi smo zemlja koja je učinila najviše za mir na Balkana, održavamo dobre odnose sa svim zemljama u svetu. Oni koji zaostaju za nam očigledno pokušavaju da, uz korišćenje svojih patrona i zaštitnika, stignu razliku između nas i njih, ali ta razlika se stiže radom a ne pretnjama i ne oružjem, ocenio je predsednik Srbije.
"Nama je novac potreban za toliko toga da u socijalnim programima uradimo a ne da kupujemo oružje i mislim da je situacija u Srbiji takva da su su svi svesni da je rat najveća ludost i da samo treba da budemo oprezni da nas neko ne bi iznenadio", rekao je on.
Predsdnik Nikolić kaže da je general Pavel sebe demantivao, da je to odlično, odnosno da bi voleo da je istina i da ne znam da li je izjava izvučena iz konteksta ili nije dobro protumačen, "ali je dobro da je NATO shvatio da, bilo koji njegov general ne sme da se meša u odnose drugih država, a pre svega ne sme da zvecka oružjam".
"Generali se školuju da ratuju, a posebno su ostrašćeni ovi koji iz svojih nacionalnih snaga odu u neke multunacionelne snage i ja verujem da je to ponelo i Pavela da to izjavi", dodao je predsednik Nikolić.
"U principu mislim da ne postoji čovek na svetu koji voli da ratuje, posebno ljudi koji su zasnovali porodice i koji imaju odgovornosti", rekao je presednik Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).