tan2016-9-15_18532277_2.jpg

Vesti

15.09.2016. - 21:29

Predsednik Nikolić: Srbija nema razloga da se stidi kad pogleda iza sebe

Solun - Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Solunu nakon što je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku.

Predsednik Nikolić je novinarima kazao da poseta savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.

"Što bismo se stideli tog pogleda unazad kad nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene", kazao je predsednik Srbije.

Jedna mala srpska vojska, kako je rekao, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.

Predsednik Nikolić je rekao da je poseta Grčkoj nastavak obeležavanja Velikog rata u kome je dala svoj veliki doprinos.

"Dala je ogromne žrtve i meni se čini da smo pomalo zapostavili taj deo istorije, neke ljude potpuno odbacili...", rekao je predsednik Nikolić.

On je dodao da Srbija ima izvanredne saradnike u grčkim vlastima, ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou, što se videlo prilikom posete Dušanovog grada "gde smo dobili uveravanja o tom prijateljstvu i ljubavi, koji grčki narod nosi prema nama"

Osvrnuvši se na sutrašnje zvanično obeležavanje godišnjice Kajmakčalanske bitke na vrhu planine Nidže, predsednik Nikolić je kazao da je najvažnije to što će se sutra obeležiti junački proboj Solunskog fronta koji nije bio baš po volji saveznicima, ali , kako je podsetio, srpska vojska tada nije mogla da čeka.

Navodeći da na Kajmakčalanu postoji deo teritorije koji je Grčka oustupila Jugoslaviji svojevremeno, gde se nalaze obeležja proboja Solunskog fronta, ckrva i kapela, predsednik Nikolić je rekao da je po raspadu Jugoslavije to pripalo Makedoniji i da bi, kako je rekao, možda trebalo razgovarati sa predstavnicima makedonskih vlasti o tome da Srbija ima pravo da na tom mestu baštini svoju istoriju.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).