2013-05-14-ucluzirve-04-aksamyemegi.jpg

Vesti

15.05.2013. - 11:12

Predsednik Nikolić u Ankari na samitu Turska-Srbija-BiH

BEOGRAD - U Ankari je danas, uz učešće predsednika Srbije Tomislava Nikolića, počeo trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kojem je prethodilo potpisivanje Deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji tri zemlje.

 
Na samitu učestvuju domaćin, šef turske dryyave Abdulah Gul i članovi predsedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.
Po završetku plenarnog dela skupa trebalo bi da bude usvojena zajednička deklaracija, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju za novinare.
 
Predsednik Nikolić će danas, u popodnevnim časovima, imati i susret sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH, posle kojeg će biti održan i bilateralni sastanak delegacija Srbije i Turske.
 
Ministri spoljnih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri juče su potpisali trilateralnu Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.
Potpisnici deklaracije bili su turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
 
Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je uoči početka samita da njegova zemlja ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.
 
Gul je najavio da će posebna pažnja na samitu biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede. Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.
 
 
Predsednik Nikolić je, inače, bio u zvaničnoj poseti Turskoj pre samo nekoliko meseci, kada su on i predsednik Gul poručili da je došlo vreme za jačanje srpsko-turske saradnje, posebno u oblasti ekonomije, gde će prvi cilj biti ostvarivanje trgovinske razmene od milijardu evra, povećanje investicija i intenziviranje saradnje u infrastrukturnim pojektima.
"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Nikolić je tada ocenio da bi Srbija mogla biti most za ekonomski prodor Turske u Evropu, a predsednik Gul najavio ekonomski i privredni bum u odnosima dveju zemalja.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).