_70W0699.jpg

Vesti

19.09.2013. - 14:27

Predsednik Nikolić u zvaničnoj poseti Bugarskoj

SOfIJA - Predsednici Srbije i Bugarske Tomislav Nikolić i Rosen Plevnelijev razgovarali su danas u Sofiji o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i evropskoj budućnosti Srbije, a srpski predsednik je rekao da im je istorijski zadatak uspostavljanje i očuvanje regionalne stabilnosti i zajednička vizija Balkana, koji neće više biti crna rupa u Evropi.

 
Nikolić i Plevnelijev su ocenili da dve zemlje moraju biti motor progresa i ekonomskog oporavka Balkana.
 
Plevnelijev je priredio svečani doček srpskom predsedniku na Trgu Sveti Aleksandar Nevski, zatim je predsednik Srbije položio venac na spomenik neznanom junaku, a onda su domaćin i gost razgovarali u četiri oka, nakon kojih je usledio i sastanak delegacija dve zemlje.
 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare Nikolić i Plevnelijev su naznačili dobrosusedske odnose kao preduslov ekonomskog razvoja, kao i to da su i Srbija i Bugarska zemlje evropskih principa i nazora i da obe imaju zacrtan evropski put.
 
Nikolić je rekao da Srbija više od godinu dana daje veliki doprinos ideji da sve države jugoistočne Evrope najveći prosperitet mogu da ostvare radeći zajedno i da svoje probleme reševaju zajedno.
 
On je kazao da mu je izuzetno drago što je u Plevnelijevu našao sagovornika jednako zainteresovanog za viziju Balkana, koji „neće više biti crna rupa u Evropi“, već region privlačan investitorima iz celog sveta koji će tek ispisati najsvetlije trenutke svoje istorije.
„Duboko sam ubeđen, sada više nego ikada, da ako budemo radili zajedno možemo vrlo brzo savladati probleme sa kojima se Srbija i Bugarska suočavaju i omogućiti građanima šansu da žive onako kako zaslužuju, ni bolje ni gore nego što se živi u drugim, razvijenim evropskim zemljama“, rekao je Nikolić.
 
On je podvukao da je za Srbiju izuzetno značajna podrška koju joj Bugarska pruža na putu ka EU, ističući da je Srbija pokazala ogromnu ozbiljnost i odgovornost i spremnost na kompromise.
„Uz velike napore i odricanja postigli smo istorijski sporazum sa privremenom administracijom u Prištini, koji će, nadamo se, otvoriti vrata ka trajnom rešenju pitanja južne srpske pokrajine. Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali je životno zainteresovana da svi njeni građani žive u blagostanju i miru, a time i svi koji žive na KiM, bez obzira na nacionalnu versku ili bilo koju drugu pripadnost“, rekao je Nikolić.
 
Predsednici su se saglasili o potrebi intenziviranja odnosa dve zemlje, posebno na ekonomskom planu, i najavili saradnju na projektima od obostranog interesa, te zajedničke sednice dveju vlada.
 
Oni su izrazili uverenje da će ova poseta predsednika Srbije Sofiji biti prekretnica u tom smislu i ukazali da su dobri odnosi Bugarske i Srbije vrednost sama po sebi, ali i dobar signal za strane investitore.
 
Ukoliko su Bugarska i Srbija u lošim odnosima, investitori neće dolaziti ni u Srbiju, niti u Bugarsku, ukazali su Nikolić i njegov domaćin Plevnelijev.
 
Nikolić je naveo da će se čuvati spomenici Bugarske u Srbiji i srpski u Bugarskoj, da će se istorija pamtiti, ali da Bugarska i Srbija, dve zemlje koje su kompatibilne, treba i moraju da že i sarađu danas i sutra.
 
Predsednik Srbije je najavio da će pod hitno početi štampanje udžbenika na bugarskom jeziku za školarce i ukazao da Srbija ima jedan od najporogresivnijih ustava, kada su u pitanju nacionalne manjine i da je u njemu predvdijena i pozitivna diskrtiminacija.
 
Ističući značaj dobrosusedskih odnosa Srbije i Bugarske, Nikolić je ocenio da je pred nama istorijska prilika da se ostvari sve što je zamišljeno, da se iskoriste svi potencijali, unapredi saradnja u oblastima infrastrukture, energetike, prekogranične saradnje...
"Ubeđen sam da smo u prilici da se zajedno izborimo za bolju budućnost naših naroda. Sve to nam je nadohvat ruke, samo ako imamo volje i ako budemo radili zajedno", rekao je on.
 
Bugarski predsednik je rekao da duboko veruje u evropsku budućnost Srbije, da će Srbija otpočeti razgovore sa EU kako je i planirano, ali i ponudio pomoć na tom putu, kako ne bismo pravili iste greške koje je svojevremeno Bugarska pravila. 
 
Plevnelijev je kazao da su njegovi i Nikolićevi odnosi prijateljski, i da takvi treba da budu i između dva naroda i dve zemlje, istakavši da će dve zemlje ispisati nove stranice istorije i da mogu zajednički gledati i ići u budućnost.
 
Ogroman potencijal za saradnju dveju zemalja
 
 
Nikolić i Plevnelijev otvorili su danas u Sofiji Srpsko-bugarski biznis forum 2013, i istakli jasan i ogroman potencijal ekonomske i svake druge saradnje dve susedne države.
 
Predsednik Nikolić je, u obraćanju privrednicima u Privrednoj komori Bugarske, kazao da se danas postavljaju temelji i osnova za dizanje velike zgrade prijateljstva između Srbije i Bugarske za sva vremena.
 
On je podsetio da su dve zemlje imale i vremena kada su ratovale jedna protiv druge i kada su ih veliki razdvajali, i naglasio da je vreme ratova u Evropi zauvek prošlo, da je potrebno što pre sklapati prijateljstva, a da su Srbija i Bugarska kompatibilne države i kompatibilni narodi.
 
Predsednik Srbije je poručio da u razvoju ekonomske saradnje treba iskoristiti i različitosti dve zemlje, kao i činjenicu da Srbija još nije članica EU, a da Bugarska to jeste.
 
Prednost Srbije je u tome što kao zemlja koja nije članica EU ima otvorena vrata mnogih zemalja i tržišta s kojima može slobodnije trgovati, a Bugarska to može da iskoristi, što važi i u suprotnom pravcu - gde su Bugarskoj, kao članici EU, neka druga tržišta mnogo dosptupnija, što treba da iskoristi Srbija, rekao je Nikolić.
 
Nikolić je poručio da će dve države i dve vlade intenzivno sarađivati u ekonomskom i svakom drugom smilsu, i izneo očekivanje da će Bugarska pomoći Srbiji da što pre pređe put ka punopravnom članstvu u EU.
 
Srbija ne može da bude izopštena iz EU i mora biti njen član, ne samo zbog Srbije, nego i zbog EU, kazao je predsednik Nikolić.
 
Nikolić je naznačio stabilnost u regionu i napredak u odnosima dve zemlje kao preduslov za strane inevesticije, ali i međusobna investiranja i izlazak na treća tržišta.
 
Bugarski predsednik Plevnelijev je podvukao da je na forum došao kako bi ohrabrio i pozdravio privrednike i investitore u obe zemlje.
 
On je rekao da se ovaj prostor pamti po mnogim nedaćama i ratovima koji su iza njega, ali da obe zemlje poslednjih deset godina daju primer dobrosusedstva i opšte perspektive, te da Srbiju i Bugarsku sada krase bratstvo i prijateljstvo i da se to ne može promeniti.
 
Plevnelijev je istakao da očekuje da će se 
 
Mnoge bugarske i srpske firme će se integrisati, sarađivati i raditi zajedno na više ciljeva, rekao je Plevnelijev, a među primarnim je pomenuo izgradnju autoputa od Sofije do Niša, ali i železnice, graničnih prelaza...
 
Na forumu učestvuje 96 bugarskih i 27 privrednika iz Srbije, kao i predstavnici obe privredne komore. Oni će razmatrati načine i puteve zajedničke međusobne saradnje, kako o razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje, tako i o zajedničkim nastupima u regionu i šire.
 
Poseta srpskog predsednika u udarnim je vestima informativnih programa bugarskih elektronskih medija, a posebna pažnja se pridaje upravo Biznis forumu, koji se održava u Privrednoj komori Bugarske.
 
Predsednik Nikolić, kako je najavljeno, razgovaraće sutra i sa predsednikom parlamenta Bugarske Mihailom Mikovim i premijerom Plamenom Orešarskim.
 
Predsednik Srbije posetu će završiti obilaskom Crkve Sveta nedelja, kao i Nacionalnog istorijskog muzeja u glavnom gradu Bugarske.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).