home slajd.jpg

Vesti

17.05.2013. - 13:10

Predsednik Nikolić: Uradili smo sve što je moguće, ucene ne vrede

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, pred dolazak ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea u Beograd, da je Srbija uradila sve što je bilo moguće za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, da joj je savest mirna i da je uveren da će Srbija prevazići i ovo iskušenje.

 
"Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo", rekao je Nikolić za TV Prva.
 
Na pitanje kakvu odluku očekuje da će doneti Bundestag 27. juna i sa kakvim stavom će nemački šef diplomatije Gvido Vestervele doći u Beograd, Nikolić je rekao: 
"Kada bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi ne bi mogla da krene napred. Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU. Mi smo na testu da li ćemo dobiti datum za početak pregovora ili ne".
 
Nikolić je istakao da je Srbija prolazila i kroz veća iskušenja i da će proći i kroz ovo.
 
Predsednik Srbije je rekao da je optimista i da misli da je rad vlade u poslednjih godinu dana zaslužio da bude nagrađen kako bismo radili još bolje i jače.
"Negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta bi mogla da ojača evropski skepticizam. Onda bi bilo teško da ponovo podignemo volju građana da još nešto izdrži", rekao je Nikolić.
 
Na pitanje šta Srbija treba da radi ukoliko ne dobije datum, Nikolić je rekao da Srbija treba da nastavi da uređuje zemlju i pokuša da omogući građanima bolji život investicijama sa drugih strana ako ne budu dolazile iz EU.
"Da vidimo da li su primedbe razumne - da li možemo da ih otklonimo, ili su nerazumne tražeći priznanje Kosova i Metohija. Ako su nerazume moraćemo da se okrenemo na drugu stranu. Ali se nadam da će EU kao cilj biti i naše ostvarenje", rekao je predsednik Srbije.
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).