tan2014-7-3_12169289_0.jpg

Vesti

03.07.2014. - 12:52

Predsednik Nikolić uručio humanitarnu pomoć građanima Obrenovca

OBRENOVAC - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasadori devet afričkih zemalja posetili su danas Obrenovac i donirali humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom u nedavnim poplavama, četri pumpe za vodu i generator za struju.

Nikolić i amabasadori Alžira, Angole, Maroka, Nigerije, Tunisa, Egipta, Libije, Konga i Gvineje donirali su tu pomoć koja će biti upućena tamo gde je najpotrebnija, a istu vrstu pomoći, generator i četiri pumpe, predsednik Srbije i ambasadori afričkih zemalja uručiće danas i Kraljevu.

Humanitarna pomoć kupljena je, preko fondacije "Dragica Nikolić" od novca koji je bio namenjen za organizaciju Dana Afrike u Beogradu.

Nikolić je zahvalio ambasadorima na humanom gestu za koji je istakao da je simbol velikog prijateljstava Srbije i afričkih država.

"To je veliki gest i simbol velikog prijateljstva naših naroda i dražava koje traje decenijama, a ubeđen sam trajaće vekovima", istakao je Nikolić.

Ambasador Alžira Abdel Kader Mezdou je poručio da su afričke države pokušale da donacijom pokažu solidarnost sa srpskim narodom izrazivši uverenje da će generatori i pumpe pomoći građanima Obrenovca i Kraljeva da se što brže vrate u normalan život.

"U maju smo došli u Obrenovac, videli štetu i bili impresionirani reakcijom vlasti, posebno predsednika Republike, Vlade Srbije ali i mladih ljudi na koje treba da budete veoma ponosni. Ovo je mali gest solidarnosti. Prisustvovaćemo i na donatorskoj konferenciji 16. jula na kojoj će afričke zemlje takođe iskazati solidarnost sa Srbijom", rekao je ambasador Alžira.

On se zahvalio predsedniku Nikoliću zato što je, kako je podvukao, pružao podršku afričkim državama.

Predsednik Srbije je zamolio građane za strpljenje odgovarajući na konstataciju i pitanje novinara da se jedan broj građana okupio ispred opštine Obrenovac i pitao kada će biti isporučena humanitarna pomoć i nadoknada za štetu.

Nikolić je rekao da će Vlada Srbije sigurno uputiti nekoga da razgovara sa stanovništvom i poručio da uz svu hrabtrost koju su pokazali sada pokažu i malo strpljenja.

"To je veliki, ogroman posao u kojem je angažovana cela država. Mnogo gradova i sela je u pitanju - naravno biće i nezadovoljnih i svako će pomisliti da je neko drugi dobio više. Ovde treba strpljenja. Nećemo ništa postići protestima. Ako postoji problem i opština i grad i vlada će ga rešiti", poručio je predsednik Nikolić.

foto Tanjug, R.Prelić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).