23068166_b.jpg

Vesti

07.05.2015. - 14:19

Predsednik Nikolić uručio odlikovanje supruzi nastradalog pilota Mehića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Slavici Mehić, Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Obrazloženje o odlikovanju Mehića pročitao je predsednik Komisije za dodelu odlikovanja Oliver Antić koji je rekao da su za Mehića prijatelji, kolege i poznanici imali samo reči hvale, prenosi Tanjug.
"Radi spasavanja drugih bio je uvek spreman i na najveći rizik, što je dokazao i u svojoj poslednjoj misiji kada je položio i sopstveni život", istakao je Antić.
Podsetio je da je na inicijativu predsednika Srbije Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno odlikovan Mehić, koji je bio pripadnik Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, major avijacije koji je tragično nastradao u nesreći helikoptera Vojske Srbije 13. marta na izvršenju zadatka prevoza bolesne bebe stare pet dana iz Raške radi hitnog daljeg lečenja u Beogradu.
Uručenju odlikovanja prisustovovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i predstavnici Vojske Srbije.
Nikolić je 8. aprila doneo Ukaz o odlikovanju pripadnika Vojske Srbije i medicinskog osoblja koji su tragično nastradali u helikopterskoj nesreći 13. marta 2015. godine.
Na inicijativu predsednika Srbije, za ispoljenu izvanrednu ličnu hrabrost i samopregor u spasavanju ljudskih života u izuzetno opasnoj situaciji, Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno su odlikovani: major avijacije Omer Mehić, kapetan avijacije Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.
Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu pao je na oko kilometar od beogradskog aerodroma, pored auto-puta.
Stradalo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici, među kojima i beba stara pet dana.
Major avijacije Mehić rođen je 24. jula 1967. godine u Doboju. Na službi u Vojsci Srbije bio je od 21. jula 1990. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i sve vreme je bio pilot helikoptera.
U braku sa suprugom Slavicom iza sebe je ostavio dva sina.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).