img_0476.jpg

Vesti

13.10.2016. - 00:00

Predsednik Nikolić: Viševekovna zajednička borba Srbije i Rusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, tokom posete muzeju "Ermitaž" u Sankt Peterburgu da je srpski narod u vekovnoj borbi za slobodu uvek imao podršku Rusije.

- Danas smo na polovini našeg boravka u Sankt Peterburgu posvećenom istorijskim sadašnjim i budućim dobrim odnosima Rusije i Srbije - rekao je predsednik Nikolić u "Ermitažu".

On je rekao da je na kratkom putu do muzeja video turiste iz mnogih zemalja i sa drugih kontinenata koji su došli da se dive vrhunskoj svetskoj umetnosti.

- Ali da li u ovoj sali mogu da osete ono što ćemo da osetimo mi Srbi - zapitao je presednik Nikolić.

Kako je dodao, Srbe i Ruse sudbinski je povezao grof Mihajlo Miloradović koji je poreklom iz Srbije, ali je rođen u Novoj Srbiji, u Rusiji.

- Veliki vojskovođa, a završio život onako kako mi Srbi i Rusi često umemo da ga završimo - tragično. Gledajući ove likove koje ste vi ovekovečili na ovom zidu, meni kroz glavu prolazi viševekovna zajednička borba Srbije i Rusije. Vekovna srpska borba za slobodu sve vreme podržavana od slobodne Rusije - rekao je predsednik Nikolić.
Prema njegovim rečima, da nije bilo cara Nikolaja "mnogi od nas danas ne bismo ni postojali ovde u 'Ermitažu'".

Ranije danas predsednik Nikolić je posetio saborni hram Vaskrsenja Hristovog, bio u Narodnoj biblioteci, obišao mošti svetog Aleksandra Nevskog, a juče je svečano otvorio počasni Generalni konzulat u Sankt Peterburgu.

Predsednik Nikolić: Srbija i Rusija da povećaju trgovinsku razmenu

Srbija ne meri prijateljstvo po obimu trgovinske razmene, ali je nizak nivo razmene sa tako velikim prijateljem kao što je Rusija zasigurno neprirodan, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za rusku agenciju Ta s.

- Zato treba da povećamo obim ruskih investicija u Srbiju u tom području i obrnuto - istakao je predsednik Nikolić.

On je dodao da je Srbija spremna da ponudi Rusiji proizvode koji se ne proizvode u toj zemlji ili zamenske proizvode za one koje Rusija ne može da uvozi zbog sankcija Evropske unije.

- Vidim da između naše dve zemlje u sferi ekonomske saradnje postoji osnov za potvrdu prijateljstva i bratstva - istakao je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić: Zapad treba da razmisli koliko je demokratski
Zapadne zemlje treba da razmisle da li su zaista demokratske ili su pod komandom jednog lidera, izjavio je danas srpski predsednik Tomislav Nikolić.

- Verujem da mnoge države, uključujući one koje čvrsto veruju da su demokratske, treba da zastanu i razmisle da li zaista žive po sopstvenim principima ili uvek izvršavaju naredbe jednog vođe - rekao je predsednik Nikolić u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

Predsednik Nikolić je rekao da "danas mnogi govore loše o Rusiji, o navodnim ruskim pretnjama, ali oni ne znaju šta se zaista dešava".

TASS prenosi da je predsednik Nikolić istakao da je Srbija "položila test, dokazujući sposobnost da održi visok nivo bilateralnih odnosa sa Rusijom".

- Da je Beograd pratio stope mnogih zapadnih zemalja uvođenjem sankcija Moskvi, možda bi tek godinama kasnije shvatili da smo potpali pod njihov uticaj. Sa druge strane, da smo uveli sankcije, upropastili bi sve šta smo postigli kroz godine i vekove samo zato što je neko drugi to naredio. Niko nikada neće moći da izdaje naređenja mojoj zemlji. Dobili smo dokaze ruskog prijateljstva. Srbija je, sa druge strane, donela dokaze da je vaš istinski prijatelj - rekao je predsednik Nikolić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).