img_8675.jpg

Vesti

17.06.2016. - 22:54

Predsednik NR Kine Si Đinping u Srbiji

Predsednik Kine Si Đinping došao je u trodnevnu posetu Srbiji. Na Aerodromu "Nikola Tesla" priređen je svečani, tradicionalni doček, a Sija i njegovu suprugu pozdravio je državni vrh Srbije. Po ulasku u vazdušni prostor naše zemlje avioni srpskog ratnog vazduhoplovstva dočekali su avion sa kineskom delegacijom. Položeni venci na spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju i postavljen kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Gosti iz Kine i domaćini prošetali su Kalemegdanom.

BEOGRAD - Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.
 
"Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa", poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji, čija je pisana verzija dostavljena Tanjugu. 
 
Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.
 
Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, "lepoj Republici Srbiji" na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine. 
 
On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i  njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da "beleži novi sjaj iz stare tradicije".
 
Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, "koračali brzom trakom razvoja".
 
"Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija", rekao je Si.
 
Si je rekao i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope. 
 
Kineski predsednik stigao je danas u trodnevnu posetu Srbije, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije i, između ostalog, posetiti Železaru u Smederevu. 
 
 
 
Nikolić: Mogli ste iz aviona da vidite koliko je lepa Srbija
 
 Mogli ste iz aviona da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja, obratio se predsednik Srbije Tomislav Nikolić predsedniku Kine Si Đinpingu u VIP salonu aerodroma "Nikola Tesla" po dolasku visokog gosta u zvaničnu posetu Srbiji. 
 
"Sa radošću vas dočekujemo. Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno, Mi se spremamo za žetvu pšenice", rekao je Nikolić gostu iz Kine. 
 
"Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo...", rekao je Nikolić.
 
Si Đinping, njegova supruga i delegacija stigli su danas oko 13.40 na aerodrom Nikola Tesla, gde su ih dočekali predsednik sa suprugom Dragicom, predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik vlade Aleksandar Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).