foto.jpg

Vesti

09.06.2014. - 21:00

Predsednik Srbije u intervjuu za RTS rekao je da su rezultati izbora za kosovski parlament očekivani i ponovio da nema namere ni po koju cenu da trguje sa Kosovom

Predsednik Srbije u intervjuu za RTS rekao je da su rezultati izbora za kosovski parlament očekivani i ponovio da nema namere ni po koju cenu da trguje sa Kosovom. Ne postoji država spasilački brod za koji treba vezati Srbiju i time otpisati veliki deo čovečanstva sa kojim Srbija sarađuje, kaže Nikolić.

Prihvatili smo da učestvujemo na izborima na Kosovu i Metohiji, rezultat je po meni očekivan što se tiče albanskih partija, ali što se nas Srba tiče, ne mogu da budem zadovoljan time da polako sa 20 poslanika pređemo na 10 ili devet onih kojima možemo da verujemo, i da nam to bude normalno, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
"Nije dobro što su mnogi koji imaju pravo da glasaju nekako izgubili kopču sa Kosmetom. I kada im kažete da imaju pravo da glasaju, vidi se nekakva nezainteresovanost ili pokušaj da vas ostave da sami taj problem rešavate, pošto to nije njihov problem", naveo je Nikolić.
Prema njegovim rečima, desilo se to što se očekivalo, a sada treba da vidimo šta srpska zajednica iz toga može da izvuče u okviru načina na koji bude formirana vlada i hoće li Vlada Srbije, hoćemo li svi zajedno sada, uticati na tu politiku koju Priština vodi prema srpskoj zajednici ili ne.
"Bez uticaja na politiku teško da ćemo moći da ostvarimo sve ono, što je čak i dogovoreno u Briselu, a ne što je definisano Rezolucijom u Narodnoj skupštitni", istakao je predsednik.
"Mislim da je odluka Vlade bila strateška. Nije bilo otpora prema toj odluci, čak i oni koji su dežurni opozicionari ovoj vladi za svaki potez, jednostavno su ćutali", naveo je Nikolić i dodao da Vlada u njemu ima apsolutnog saradnika, i da nema suparnika, čak i onda kada misli drugačije.
Kako je objasnio, najlakše je na tronu govoriti šta je dobro, a šta nije, a da vas se to ne dotiče. "Ja nisam predsednik, koji želi da vlada Srbijom mimo Ustava. Nisam ni onaj koji voli da drugi vladaju kako on kaže, a da on ostane nedodirljiv", kaže Nikolić i dodaje da će sa Vladom da deli i uspehe i neuspehe.
Na Vladi je sada, na svima nama, ali na Vladi prvenstveno da to bude korisno za srpsku zajednicu na KiM, kaže Nikolić i dodaje da bi sve drugo bilo promašaj.
"Mi se i dalje krećemo u okviru Ustava Srbije, svaki iskorak iz Ustava za mene bi bio znak da u tome ne mogu da učestvujem, mislim da sve ovo do sada što je urađeno, u okviru saradnje sa administracijom u Prištini može da se podvede pod jedan ustavni zakon koji bi u Srbiji bio donet", naveo je Nikolić.
Odgovarajući na pitanje zašto novac za severa Kosova nije stigao do Kosova, predsednik je citirao američku poslovicu koja kaže da je "besplatan sir samo u mišolovci". "Dakle, pružiš ruku i uhvate ti ruku, ja ne verujem mnogo u sredstva koja obećavaju i koja ne moramo da vratimo", istakao je Nikolić.
Kako je dodao, ne treba Srbiju na to učiti, i ne treba govoriti o tome da ako neki potez povuče da će imati koristi za koje ne mora da zaradi.
"Ja sam se s time suočio 2000. godine, kada je trebalo četiri milijarde dolara da uđe u Srbiju, samo ako se promeni vlast. Ta vlast je promenjena, a mi sad pričamo o tome da nema ni 20 miliona koje obećaju", kaže Nikolić.
Prema njegovim rečima, on je za to da sarađujemo sa celim svetom, da naravno kada nam treba pomoć da pomoć i tražimo, ali kada hoćemo da radimo onda nam ne treba besplatan novac, kako je dodao, mi u Srbiji nismo navikli da nam bilo ko poklanja.
"Zeri nagađa ili pokušavaju da ispitaju teren na šta bi Srbija bila spremna, ali u Srbiji nemate političara koji bi pogazio Ustav Srbije, odlučio se da prizna nezavisnost KiM. To zaista nije moguće", kaže Nikolić
Kada vam je deo teriotorije uzet i tako čvrsto branjeno to što je oduzeto, kako je rekao, morali bi "tektonski poremećaji da se dese u budućnosti u svetskoj istoriji da mi na silu možemo da uđemo na Kosmet". "To je apsolutno nemoguće, nemojmo ljude zavaravati time", kaže Nikolić.
Kako je dodao, mnogo toga ima na Kosovu što je srpsko, i što nam sada otimaju. "Postoje privredni subjekti koje administracija u Prištini rasprodaje, ne pitajući za vlasništvo. Ja ne bih da trgujem sa KiM ni po koju cenu, ali bih želeo da za Kosmet obezbedim sva ona prva koja Ustav Srbije traži ili koja je moguće u ovom spletu okolnosti u kojima nam mnogo toga ne ide na ruku, nažalost", kaže Nikolić.
O sastanku Vučića sa Angelom Merkel
Na pitanje šta očekuje od susreta premijera Aleksandra Vučića i kancelarke Angele Merkel, Nikolić je rekao da imamo mnogo toga da razgovaramo sa Nemačkom, jer je ona najozbiljniji partner svake članice EU, kao i Srbije na putu ka EU.
"Instrukcije nemačkih parlamentaraca su za nas putokaz, upozorenje. Nemačka je pokazala da hoće da investira u Srbiju, to je njihov interes pošto mi imamo slobodno tržište koje EU nema. Vučić će da nas obavesti kada se vrati kakav je bio ton razgovora, šta su bile teme, ja očekujem da tema bude pomoć Nemačke da građani Srbije žive bolje. Naravno onda će Angela Merkel, koja nema mnogo dlaka na jeziku, kada razgovara sa manjima, reći šta ona očekuje. Predsednik Vlade će, zatim, reći šta ona od Srbije može da očekuje, a šta ne može", istakao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, 2018. i 2019. su godine za koje je Merkelova rekla da neće biti proširenja sada bi trebalo saznati od nje da li je možda ta rampa dignuta za 2019. ili ima neki novi termin.
Na pitanje da li Nemačka preuzima glavnu ulogu na Zapadnom balkanu, predsednik kaže da je uticaj Nemačke poprilično veliki i da to zna svaki poltičar. "Angela Merkel zna da ako Srbija ispuni uslove i postane članica EU, sa nama će kao u vrtlogu ući u EU zemlje koje dosada nisu članice. Bez toga Evropa nije kompletna. Nama u okruženju u kome se nalazimo nema druge nego da budemo zemlja članica EU", tvrdi predsednik.
Na konstataciju da li Srbija treba da priveže svoj brod za Nemačku, predsednik kaže da ne postoji država spasilački brod za koji treba vezati Srbiju i time otpisati veliki deo čovečanstva sa kojim Srbija sarađuje.
Miroljubiva politika uslov za sastanak sa Porošenkom
Na opasku da se Srbija uzdržala od uvođenja sankcija Ukrajini, a da to nije učinila i prema Belorusiji, predsednik je istakao da mi ne uvodimo sankcije, već da treba da uskladimo zajedničku spoljnu politiku sa EU i dodao da zna kako izgleda živeti pod sankcijama, kao i da zna da to ne dotiče predsednika Belorusije.
"Ako neke novinare ne zanima da Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Iran nije prizano, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Ukrajina nije priznala mene to zanima", istakao je predsednik.
Na pitanje da li će ekonomija biti glavna tema skorašnjih razgovora sa Lukašenkom u Beogradu, predsednik Nikolić potvrdno odgovara. "Da, naravno, mi ćemo potpisati nekoliko sporazuma. Javnost će o tome biti obaveštena", naveo je Nikolić.
Predsednik je podsetio da se veliki deo beloruskih autobusa proizvodi u Kragujevcu i najavio proširenje saradnje.
Na pitanje zašto nije bio na inauguraciji predsednika Ukrajine, Nikolić je odgovorio da je mislio da je mali nivo da naš ambasador bude na toj ceremoniji i da bi to moglo da se smatra kao potcenjivanje pobede, zbog toga, kako dodaje, je otišao njegov savetnik.
Predsednik je izjavio da on nije lično razmišljao o odlasku na inauguraciju predsednika Urajine i dodao da je Porošenko izrazio želju da se sretne sa njim.
Nikolić dodaje da će u Ukrajinu svakako otići ukoliko Porošenko bude vodio miroljubivu politiku. Predsednik je podsetio i kako su na njegovoj inauguraciji bila samo dva predsednika i dodaje da će prava mera toga da li je bio dobar predsednik biti ako bude izabran u drugom mandatu.
Nikolić je rekao da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji i podsetio da Srbija mora da ima meru i ne može da se opredeljuje prema tome ko je mali a ko veliki.
"Srbija ako zahteva da bude poštovana, mora svakog da poštuje", poručio je predsednik.
Predsednik Srbije je osvrćući se na svoju izjavu da će Srbija biti u vanrednoj situaciji dok god ne bude popravljena i poslednja kuća stradala u poplavama rekao da ne zna do kada će to trajati ali da do obnove ne možemo sami i da je upravo to smisao njegovog razgovora sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom da se održi međunarodna donatorska konferencija.
"Imaćemo dve konferencije, jednu na najvišem verovatno ministarskom nivou u Francuskoj i jednu u Briselu što je predložio Oland", rekao je Nikolić.
Nikolić kaže da je već obišao dosta mesta i da namerava da obiđe i Bajnu Baštu, Varvarin i Koceljevu i da i on sam kao i Fond "Dragica Nikolić" koji dobija pomoć iz inostranstva žele da obezbede izgradnju novih kuća tamo gde obnova nije moguća.
Kada je reč o nekom modelu radnih akcija koji se sve češće pominje, Nikolić kaže da to nije naš izum već da su taj model obnove koristile mnoge zemlje, pod drugim imenom, posle ratova, elementarnih nepogoda ili kada bi zemlje zapadale u ekonomsku krizu.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).