Predsednik Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Vesti

11.09.2023. - 15:14

Predsednik Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Republici Severnoj Makedoniji, gde je učestvovao na samitu Procesa Brdo-Brioni, koji je održan u Skoplju.

Predsednik Vučić je, po dolasku, zahvalio na srdačnom dočeku, ističući da će tokom ovog skupa sa sagovornicima iz regiona razgovarati o nekim od ključnih principa regionalne saradnje, održivog razvoja, klimatskih promena, ali i politike proširenja EU, kao strateške tačke daljih odnosa unutar evropskog kontinenta. 
 
Predsednik Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
"Jedna od bitnijih tema biće i nastavak sveobuhvatnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, koje će zadržati mlade ljude na ovim prostorima, čime će se dodatno osigurati prosperitet, stabilnost i napredak cele Evrope", naveo je predsednik i istakao da Srbija, kao i uvek, ostaje dosledna u iskrenom zalaganju za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja, razumevanja i poštovanja, što je i pokazala kroz brojne inicijative koje otvaraju velike mogućnosti za čvrstu saradnju zemalja u regionu, na dobrobit svih koji žive na Zapadnom Balkanu. 
 
Predsednik Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
Predsednik Vučić izjavio je, nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi. 
 
Predsednik Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Foto: Tanjug / Rade Prelić

 
„Razgovarali smo o evropskoj budućnosti i današnji dan je protekao u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi. Govorili smo o odnosu samog regiona Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji, kao i šta je to što bismo mogli da tražimo, od različitih rouming inicijativa prema celoj Evropi, do uspostavljanja zelenih linija i zajedničkog tržišta i tema koje su navedene u samoj Deklaraciji, poput dobijanja članstva u EU što je ranije moguće ili najkasnije do 2030. godine. Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. Razgovarali smo, naravno, i o ekonomskim prilikama i kako i na koji način prevazilaziti probleme u narednom periodu“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Skoplje,
11. septembar 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).