kadeti_velika.jpg

Vesti

08.09.2018. - 20:25

Predsednik Vučić na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije i poručio  da su budući oficiri odlučili da služe otadžbini i da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije.

"Od čuvanja svoje zemlje nema važnijeg zadatka. Vi sledite putokaze naših velikana, koji su, kroz burna istorijska vremena sa barjakom slobode, predvodili srpsku vojsku, ne pitajući kolika je snaga neprijatelja, jer su znali da ne može biti veća od njihove ljubavi prema slobodi i srpskoj otadžbini", rekao je predsednik Srbije na svečanosti ispred  Doma Narodne skupštine.

"Vojna akademija je tokom 168 godina svog postojanja bila stub i tvrđava nepokolobljive i nesalomive odbrane Srbije. U njoj su školovane brojne generacije oficira", rekao je predsednik  Vučić i podsetio  da nema perioda u istoriji vojnih sukoba u kome se nije iskazala superiornost znanja, hrabrosti i morala srpskih oficira i vojnika. On je dodao  da se i danas sećamo junaštva naših pradedova, mladih vojnika koji nisu stigli da ostvare potomstvo, ali koji su u bitkama na Solunskom frontu pokazali da "rat ne dobija sila oružja i brojnost armije, nego motiv za koji se borite".

Predsednik Vučić na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije

Foto Tanjug, Filip Krainčanić

"Ovaj narod oduvek se borio samo za slobodu i protiv zavojevača, ne posežući i ne tražeći ništa tuđe", istakao je predsednik Vučić i podsetio na naša stradanja tokom prethodnih ratova.

"Stradali smo teško i u sukobima devedesetih. Izgubili smo i naše demografske kapacitete i ekonomsku snagu. Oslabljena nam je i zemlja i narod, koji danas očajnički traže dugoročni mir i pravo na budućnost", rekao je predsednik  Vučić i poručio  oficirima  da je danas važan dan u njihovom životu i da će ga pamtiti dok su živi.

"Verujem da ćete dostojanstveno i sa ponosom i poštovanjem negovati sećanje na slavne pobede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti. Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi, sudbina vam je u vlastitim rukama", naglasio je predsednik Srbije i  izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije svoju ličnu hrabrost, stečeno obrazovanje i ljudske vrline koristiti za kvalitetno i odgovorno obavljanje svog životnog poziva i time učiniti da Srbija u miru ostvaruje napredak na svim poljima.

"Ubeđen sam da ste nestrpljivi da odlučno krenete časnim putem kojim kroz život koračaju srpski oficiri. U to ime, ja vam od srca čestitam početni oficirski čin i želim da budete snažna uzdanica naše otadžbine i naših građana. Verujemo u vas, Srbija veruje u vas, živela Vojska Srbije, živela Srbija", poručio je predsednik Vučić.

Beograd, 08. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).