Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Vesti

08.10.2019. - 21:36

Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, odlukom Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, odlikovan je Ordenom Svetog Save prvog stepena na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću uručio je patrijarh Irinej. Predsedniku Vučiću je orden dodeljen za njegovu delatnu ljubav prema majci crkvi, požrtvovano zalaganje za jedinstvo srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije, posebno za očuvanje Kosova i Meothije u njenim granicama.
 
Njegova Svetost Patrijarh srpski g.Irinej je istakao da mu je čast da predsedniku, u ime crkve, dodeli najveće crkveno odlikovanje, što, kako je rekao, crkva čini sa puno razloga i opravdanja.
 
"Da ne pominjemo sve što neumorno čini i radi. On je učinio velika dela, ne samo za naše vreme i prilike, već za čitavu Srbiju i njenu budućnost", rekao je patrijarh Irinej.
 
Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Predsednik je otvorio puteve Srbije u Evropi i svetu. Danas, posle njegovog truda, o Srbiji se govori i misli na drugi način. Uviđaju ljudi da nije to ta Srbija koju svet zna. Do Vučića, Srbija je kaskala u svom životu. Njegovim trudom i radom, otvaranjem prema svetu, pokrenula se sva privreda u Srbiji. Krenulo se velikim korakom napred", rekao je srpski patrijarh.
 
Za to je, podvukao je, potrebno mnogo žrtve, državničke mudrosti i mnogo smisla da se srpski narod otvori prema svetu. Zahvalio se predsedniku Vučiću za sve što je do sada učinio i zamolio da nastavi istom snagom, silom i argumentima.
 
Predsednik Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo. "Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž", poručio je on na svečanoj akademiji u Sava centru.   
 
Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je dodao da mu je teško da opiše šta oseća. "Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekcija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan veličine samog čina i neočekivane časti. Ćutanje je ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje. Hoću samo to da Srbija bude večna! Mir nas ujedinjuje. Ovo me obavezuje da se borim još više", rekao je predsednik Vučić.  
  
Orden Svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.
 
Predsednik Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save prvoga stepena

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Orden Svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.Predsednik Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.
 
Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Ðoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac...Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).