b_forum_velika.jpg

Vesti

18.10.2018. - 19:13

Predsednik Vučić sa predsednikom Savezne Republike Austrije učestvovao na panelu „Zapadni Balkan i Evropska unija“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je sa predsednikom Savezne Republike Austrije Aleksanderom Van der Belenom učestvovao na panelu „Zapadni Balkan i Evropska unija“ u okviru osmog Beogradskog bezbednosnog foruma.

Predsednik Vučić je rekao da je potrebno uraditi nešto veliko na Zapadnom Balkanu i nešto značajno za region, ne samo u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

"Jer se plašim da će nas, ako potcenimo druge faktore – volja ljudi, sa jedne, i razočaranje naroda sa druge strane – dovesti u situaciju da nećemo moći da održimo stabilnost u regionu u narednim godinama", upozorio je predsednik Vučić i dodao da  EU mora da igra jaču ulogu na Zapadnom Balkanu, da građanima regiona mora ponuditi nešto realistično i snažno za njihovu budućnost, ali i držati se tih obećanja, inače EU neće biti taj tip sna, demokratije i slobode kakvom smo do sada težili.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija opredeljena za saradnju i da će doprinositi rešavanju otvorenih pitanja ponašajući se kao pouzdan i odgovoran partner.

"Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da očuva i održi mir i stabilnost u regionu, da razvija dobre odnose sa svima u regionu. I Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU", naglasio je predsednik Srbije. On je zahvalio predsedniku Savezne Republike Austrije Aleksanderu Van der Belenu na poseti Srbiji, rekavši da je to velika privilegija i da je imao priliku da od svog kolege mnogo nauči.

Predsednik Savezne Republike Austrije Aleksander Van der Belen izjavio je da je, posle godina zamora od proširenja EU, optimista, jer vidi novi entuzijazam, ali i da političari na Zapadnom Balkanu hrabro gledaju u budućnost i shvataju da bez vizije i dijaloga nema budućnosti.

"Biti hrabar nije samo zadatak političara i predsednika, već građani treba da podržavaju viziju dijaloga", naglasio je predsednik Van der Belen i dodao da je Srbija ključna za približavanje regiona, kao i očuvanje mira i stabilnosti.

"Ekonomska moć, konkurentnost, međunarodni uticaj na svetskoj političkoj sceni je moguća samo zajedno, iako EU još nema tu globalnu težinu. Unija, takva kakva jeste, je mnogo veća od svake zemlje članice pojedinačno. Zagovaranje nacionalističkih tendencija je nešto pogrešno. Sve zemlje članice aktuelne Unije i kandidati za članstvo treba da budu pozvani da daju doprinos svojim vizijama koje prelaze nacionalne granice. Nijedna zemlja ne može da bude uspešna bez dobrosusedskih odnosa", rekao je predsednik Savezne Republike Austrije i istakao da je EU, ako ništa drugo, obezbedila 70 godina mira na teritoriji svojih članica, postigla garanciju za obezbeđivanje osnovnih ljudskih prava, visokog standarda života, ali i dalje nastavlja borbu za jednake prilike za sve.

Beograd, 18. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).