ankara_velika.jpg

Vesti

07.05.2018. - 21:58

Predsednik Vučić u Ankari

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je danas poseban svečani doček  predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću  ispred Predsedničke palate u Ankari.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka, zahvalio predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti  za podizanje ekonomske saradnje na najviši nivo.
 
On je rekao da je trgovinska razmena Turske i Srbije u prva tri meseca ove godine povećana  31,4 odsto i da se nada da će do kraja godine iznositi 1,3 milijarde dolara.
 
"Predsednik Erdogan je juče i danas rekao da poziva sve investitore da ulažu u Srbiju što je više moguće, a kada takve reči čujete od njega, to mnogo znači za Srbiju. To je nedvosmislen, kristalno jasan i čist signal za investitore u Turskoj, ali i prijateljstva prema Srbiji", rekao je predsednik Vučić.
 
On je dodao da je razgovarao sa brojnim investitorima i da je dogovorena izgradnja auto-puta Požega–Kotroman, kao i Kuzmin–Rača, kako bi se napravio ceo krug za put Beograd–Sarajevo, što je od ogromnog značaja i za Srbe i za Bošnjake.
 
Predsednik Srbije je istakao da su se on i predsednik Erdogan sa ministrima za saobraćaj dogovorili o obnovi puta Novi Pazar – Duga Poljana – Sjenica i rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin, što će se produžiti do Aljinovića, kao i brzu saobraćajnicu Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar. On je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji će dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.
 
"Nadam se da ćete uskoro završiti i izgradnju 'Turskog toka', jer mi nemamo gas i do sada nismo imali rešenja ako dođe do prekida gasa iz Ukrajine", rekao je predsednik Vučić obraćajući se turskom predsedniku.
 
Predsednik Erdogan je poželeo dobrodošlicu predsedniku Vučiću i državnoj delegaciji Srbije i napomenuo da je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije, na kojem su razmotreni svi nivoi odnosa.
 
"Jedan od istaknutih ciljeva je podsticaj investicijama i veoma smo počašćeni što možemo da pratimo investicije u raznim delovima Srbije", naveo je predsednik Erdogan i istakao da će biti nastavljena razmena iskustava i razvoj infrastrukturnih projekata koji će doprineti regionalnom razvoju, miru i prosperitetu.
 
On je dodao da su potpisani sporazumi u oblasti transporta, informacionih tehnologija, energetike i policijske saradnje.
 
"Ovi sporazumi će unaprediti našu saradnju u narednom periodu", izjavio je turski predsednik.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).