Predsednik Vučić u poseti Istanbulu

Vesti

18.09.2021. - 15:24

Predsednik Vučić u poseti Istanbulu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Istanbulu, gde se sastao sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Vučić u poseti Istanbulu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić najavio je danas da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan do kraja godine posetiti našu zemlju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu. 
 
"Razgovorali smo o važnim infrastrukturnim projektima, regionalnim pitanjima, političkim odnosima Srbije i Turske, kao i o odnosima u celom regionu. Imamo mnogo zajedničkih ekonomskih tema i veoma sam zadovoljan. Svaki razgovor sa predsednikom Erdoganom je veoma značajan. Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da naši odnosi mogu da budu još bolji, da gradimo dodatno poverenje i to je za nas jedna od velikih i važnih stvari", preneo je predsednik Vučić nakon sastanka. On je naveo  i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, te da postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način da, uz najmanje dokumenata i uz najmanju birokratsku proceduru, prelazimo granice, čime prijateljstvo dve zemlje podižemo na viši nivo. 
 
Predsednik Vučić u poseti Istanbulu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da trgovinska razmena između zemalja neprestano raste, da je prošle godine bila oko  1,3 milijarde evra i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijarde evra. 
 
„Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji. Verujem da je prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti i očuvanja mira u celom regionu Zapadnog Balkana. Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom garantuje nam sigurnost, pošto je Turska velika regionalna sila. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu, i sa Bošnjacima, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim", naglasio je predsednik Vučić.  
 
Istanbul,
18. septembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).