moskva_velika.jpg

Vesti

02.10.2018. - 21:00

Predsednik Vučić u radnoj poseti Moskvi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da Vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije", naglasio je predsednik Vučić  obraćajući se predsedniku Ruske Federacije.

"Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i ubuduće jačamo naše ekonomske odnose", rekao je predsednik Vučić i dodao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država svakodnevno suočava sa brojnim provokacijama.

"Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije", istakao je predsednik  Vučić i naglasio  da će Srbija, kao slobodna i nezavisna država, čuvati vojnu neutralnost, i da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa takvim opredeljenjem.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin  izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

"A sećam se Vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pritom je taj rast neprekidan – prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine više od 13 odsto", objasnio je predsednik Putin i dodao  da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara.

Predsednik Vučić u radnoj poseti Moskvi

Foto Tanjug, Rade Prelić

Predsednik  Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka, rekao da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

"Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav predsednika Putina i Ruske Federacije  prema srpskom narodu i Srbiji", izjavio  je predsednik Vučić i dodao da je bilo reči i o konkretnim koracima o kojima  ne može da govori.

"Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene", istakao je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo  i o veoma važnim ekonomskim odnosima i o RŽB-u, odnosno ruskim železnicama, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o "Turskom toku". On je podsetio da je Srbiji, kako se sve više industrijalizuje, potrebno sve više gasa i da je potrebno da, ukoliko bi bilo ma kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz "Turskog  toka".

"Razgovarali smo i o pravljenju gasnih stanica, stanica za tečni gas, kako bi mogli i u najudaljenije delove Srbije da ga dopremimo", rekao je predsednik  Vučić.

"Razgovarali smo i o vojnotehničkoj saradnji i sa ponosom sam istakao da Srbija sve svoje obaveze, i u toj i u nekoj drugoj oblasti, apsolutno na vreme izvršava. Predsednik Putin je i tom činjenicom zadovoljan", naveo je predsednik Srbije.

"Veoma sam zadovoljan iskreno prijateljskim stavom koji je predsednik Putin pokazao, ako to sme da bude moja ocena, poštuje Srbiju, želi da nam pomogne i ja sam na tome veoma zahvalan", zaključio je predsednik  Vučić.

Moskva, 02. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).