tan2014-9-13_184256975_0_0_1.jpg

Vesti

13.09.2014. - 20:36

PROMOCIJA NAJMLAĐE KLASE OFICIRA VOJSKE SRBIJE

BEOGRAD - VOJSKA SRBIJE JE DOBILA NAJMLAĐU GENERACIJU OFICIRA - MLADIĆA I DEVOJAKA, NjIH 221, KOJI SU U ČIN POTPORUČNIKA PROMOVISANI NA SVEČANOSTI U CENTRU BEOGRADA.

Svečanost je završena tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, a dobijanje prvog čina, najmlađoj generaciji oficira, čestitao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uz poruku da Vojska obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu.

Nikolić je istakao da to što Vojska Srbije nepokolebljivo i hrabro stoji na bedemima odbrane od svakog ugrožavanja obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu.

Čestitajući u ime svih građana najmlađoj generaciji oficira, on im je poručio: "Nosite ga na ponos svih nas i na ponos naše otadžbine. Živela Srbija!"

Podsetivši da se ove godine obeležava godšnjica Prvog svetskog rata, Nikolić je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije umeti da slede put heroja sa Cera, Kolubare...od pre jednog veka.

Prema rečima Nikolića, razlika u odnosu na pretke jeste u tome što ovoga puta, sva hrabrost i umeće mladih oficira, ne treba da bude usmerena na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi.
"Vi koji počinjete svoju karijeru sledeći slavnu tradiciju predaka, vi - najmlađi potporučnici naše Vojske, dorasli ste tom zadatku", poručio je Nikolić najmađoj generaciji oficira.

On je poručio građanima da je državno rukovodstvo ponosno što Vojska Srbije uživa njihovo veliko poverenje i da će "kapaciteti države i ubuduće biti usmereni na čuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije, uz razumevanje aktuelnih društvenih tokova, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu.
"U uslovima složenih bezbednosnih izazova današnjice, Vojska Srbije održava i unapređuje svoje operativne i funkcionalne sposobnosti kako bi u svakoj situaciji bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje poverenih misija i zadataka", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije jednako je spremna da se suprotstavi i svim izazovima koji prete u mirnodopskim uslovima i ona je "snažan i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa"

Nikolić je naglasio i da put Srbije ka pridruživanju EU, kao i tesna saradnja sa svim državama sa kojima nas spaja dokazano međusobno prijatelstvo, "daju priliku oficirima naše Vojske da se na profesionalnom nivou susretnu sa kolegama iz mnogih zemalja koje su od nas ekonomski razvijenije"
"Pri svakom dosadašnjem susretu te vrste, oni su pokazali da nimalo ne zaostaju, da prednjače u neophodnim kvalitetima koji odlikuju uspešnog oficira dvadeset prvog veka", istakao je Nikolić.

On je istakao i da su pripadnici Vojske Srbije angažovanjem u mirovnim misijama na više svetskih kriznih žarišta zavredeli brojne pohvale međunarodnih institucija "što je od izuzetne vrednosti za ostvarivanje spoljnopolitičkih interesa naše zemlje".

Prema njegovim rečima, saradnjom sa drugim armijama u procesu uspostavljanja mira u svetu, na najbolji način se promoviše Vojska Srbije, a samim tim i naša zemlja.
Nikolić je naglasio i značaj rada Vojne akademije za oblast obrazovanja Republike Srbije naglasivši ta obrazovna ustanova ima "isti značaj kakav Vojska Srbije ima za stvaranje i očuvanje države Srbije".

Tokom svečanosti, predsednik Srbije uručio je tradicionalna vojnička odličja - oficirske sablje najboljim diplomcima 135. klase Vojne akademije - dvojici kadeta i jednoj kadetkinji.

Nikolić je oficirske sablje uručio Aleksandaru Borovčaninu, prosek 9,84, studijski program Menadžment u odbrani, smer pešadija, Viktoru Džaser Milenkoviću (9,80) studijski program Vojno vazduhoplovstvo i Milica Radojković (9,70) studijski program Logistika odbrane, smer finansije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je pištolje najboljima u vidu Kopnene vojske - Stefanu Slavkoviću sa prosekom 9,63, studijski program Logistika odbrane, smer finansije, i u vojnom vazduhoplovstvu -Milošu Miloševiću, opšti uspeh 9, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.

Svečanosti, koja je deveti put održana ispred Doma Narodne skupštine, prisustvovao je državni vrh, - premijer Aleksandar Vučić i brojni ministri kao i predsednica parlamenta Maja Gojković, roditelji, rodbina i prijatelji oficira, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora,

Uz vojne izaslanike, strane vojne delegacije i brojne građane, svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kao i ministri Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Alreksandr Antić, Zlatibor Lončar...

Uz svečani defile, program su uveličali naleti avijacije Vojske Srbije, zatim prikaz egzercira Garde i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Predstavljene su i oficirske, podoficirske i vojničke uniforme iz Prvog svetskog rata, kao i pukovske zastave iz tog perioda.

foto Tanjug, R. Prelić

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).