41d50fed450d8c2268c7.jpeg

Vesti

17.10.2014. - 13:56

S Rusijom u savezništvu, Srbija ima i evropski put

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija i Rusija čvrsto koračaju u savezništvu i bratstvu, ali da Srbija ima svoj evropski put.

Nikolić je poručio je da Srbija i Rusija imaju svoje odnose na koje nikada situacija u svetu nije mogla da utiče.
"Svetska situacija je veoma složena, ali Srbi i Rusi imaju svoje odnose na koje nikada situacija u svetu nije mogla da utiče, zato što je Rusija veliki oslonac Srbiji po mnogim pitanjima koja su i za Srbiju veoma bitna", rekao je Nikolić u izjavi za Radio-televiziju Srbije na aerodromu Nikola Tesla na kome dočekuje ruskog predsednika Vladimira Putina.
On je dodao da je Srbija Rusiji dokaz da može da ima prijatelje i među malim državama, koje takođe održava prijateljstvo sa državama sa kojima Rusija po nekad nema pravi kontakt i razumevanje".
Srbija je, dodao je, u ovom trenutku država kojoj se obraćaju svi koji imaju nekakv sukob.
"Nekad smo u vreme mira pronalazili razloge da i mi ne budemo u najboljim odnosima, ali mislim da je to iza nas i da Srbija i Rusija čvrsto koračaju u velikom prijateljstvu, savezništvu i bratstvu i naravno s tim što Srbija ima svoj evropski put i Rusija nikada na to nije negativno uticala", kazao je predsednik Srbije .
Nikolić je naveo i da je poseta predsednika Ruske federacije Srbiji ranije dogovorena i dodao da je postojala obostrana zemlja da Putin prisustvuje obeležavanju 70 godina od oslobođenja Beograda.
"Postojala je obostrana želja da on prisustvuje proslavi oslobađanju Beograda, a da ja prisustvujem iduće godine 9. maja paradi kojom se obeležava sve što se desilo pre 70 godina u Rusiji kao pobeda nad velikim svetskim zlom", rekao je predsednik Srbije.
Ocenivši da je danas za nas veliki dan te da predsednik Rusije nije nepoznat gost u Srbiji, Nikolić je podsetio da je ruski predsednik u našoj zemlji bio nedavno i da misli da će tako i nastaviti.
"Mi to dugujemo potomcima, jer smo Rusi i mi uvek bili zajedno kada smo ratovali, posebno kada je Srbija imala muku", zaključio je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).